42% не вярват на Сметната палата, най-много се съмняват в имотните декларации

20:37, 10 юни 16 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
37% от гражданите имат доверие на Сметната палата, а 42% - не. В сравнение с високите нива на недоверие към ключови държавни институции, регистрираното отношение може да бъде определено като „умерено позитивно“, показва проучване на „Алфа рисърч”, с което се хвалят днес от одитната институция.

От всички дейности на Сметната палата само проверките на декларациите на лицата, заемащи висши държавни длъжности, генерират недоверие. Причината за това обаче са наслоените негативни обществени нагласи към политическата и партийната сфера, твърдят социолозите.

Най-високо доверие към институцията имали тези, които са по-добре образовани и са запознати с дейността й – 52 на сто от анкетираните. Според проучването Сметната палата е сред най-разпознаваемите институции, контролиращи финансите в държавата.

Тя се нарежда след БНБ и НАП и дели третото място с Фонда за гарантиране на влоговете в банките, а по някои показатели дори го изпреварва. Сред функциите, изпълнявани от Сметната палата, най-широко популярна (61%) е проверката на финансовото и имотно състояние на лицата, заемащи висши държавни длъжности. На второ място (50,5%) обществеността знае, че палатата проверява достоверността на финансовите отчети на бюджетните организации.

След тях се нареждат останалите функции на Сметната палата - контрол на законосъобразното управление на публичните средства, контрол на парите на партиите и предизборните им кампании, информиране и отчитане пред Народното събрание за извършените одити и цялостната й дейност и контрола за ефекта от разходването на публичните средства.

Най-малко известно на хората е, че Сметната палата одитира държавни предприятия (едва 20% знаят това) и дружества с над 50% държавно или общинско участие (13%).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама