МОН увеличава броя на паралелките за 1 клас, за да няма незаписани ученици

23:00, 10 юни 16 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В просветното министерство ще разгледат всяко искане за увеличаване на броя на децата в паралелките в първи клас, за да не останат незаписани ученици. Tова съобщиха от ведомството.

В момента има проблеми при записването на първокласници в някои градове.

Това важи особено за София, където има деца, неприети в нито едно училище от района, в който живеят.

Нормативните документи позволяват на министъра да разреши в клас да има 29 деца, вместо сега определения максимален брой от 22 деца. Това ще става по предложение на директорите и при възможност да се обучават повече деца.

От министерството посочват още, че осем проекта на учебници по история за пети клас са внесени за разглеждане. Те са на издателствата "Анубис", "Архимед 2", "Булвест 2000", "Даниела Убенова - Даниела Биланска", "Питагор", "Просвета Плюс", "Просвета – София" и "Св. Георги Победоносец".

Отпечатването на нови учебници се налага заради промяната в учебните програми, според които от тази есен в пети клас ще се изучава античността.

Очаква се комисията, която ще оценява проектите, да работи в съкратени срокове, за да може децата да имат нови учебници по история най-късно в края на септември.

В нея участват седем души - учители, преподаватели и научни работници от БАН, както и експерт от РИО. Други щест души ще оценяват графичния дизайн и полиграфическото изпълнение на учебниците.

До средата на юли "оценките" на проектите трябва да са готови, за да може след това учителите в страната да изберат по кой от одобрените учебници ще преподават.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама