„България на три морета“ и „Кметълски истории“ представят в Русе

14:59, 11 юни 16 / Култура 25 497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Ами ако Аспарух не се беше заселил в Онгъла? Ами ако нямаше комунизъм? Aми ако имаше социални медии преди 1 300 години? Ами ако Меси и Роналдо бяха българи? Ами ако имаше жълта преса преди 100 години?“.

Това са само част от въпросите, които задава чрез книгата си „Ами ако? България на три морета“ русенецът Христо Раянов. Авторът насочва читателския поглед към забавното и интересното в бленуващата българска душа и комичните резултати от евентуално сбъднати „ами ако“ мечти. Истината и мечтите обаче често изпадат в тежки несъгласия помежду си, а българинът е пословичен със своята особена гледна точка, що се отнася до историята, политиката и спорта.

Изданието на „Софтпрес“ е с карикатурите на Христо Комарницки и предговор от Стефан Цанев. То ще бъде представено днес от 17 ч. в зала 101 на Втори корпус на Русенски университет.

Христо Раянов е роден в Русе. Завършва „Журналистика“ и „Литература - творческо писане“ в СУ „Св. Климент Охридски“. В момента е докторант по литература и кино. Писал е сценарии за „Откраднат живот“, „Сървайвър България“, „Столичани в повече“, „Най-хубавите години от нашия живот“, „Комиците“, „Нека говорят“, „Българските следи“ и е автор на публикации в списанията „Гранта България“ и „Страница“.

Христо Комарницки е карикатурист, илюстратор и аниматор, който твори предимно в областта на политическата сатира. За повече от четвърт век публикува своите карикатури във вестници като Стършел, Демокрация, Век 21, Свободен народ, СЕГА и др. Произведенията му са награждавани от медийния фестивал в Албена, Асоциацията на ООН кореспондентите, както и на изложби в Италия, Турция, Япония, Хърватия и др. През 2010 г. получава и наградата за човешки права на Организацията на медиите от Югоизточна Европа.

От 18 ч. днес бившият кмет на Каварна Цонко Цонев пък кани на представяне на книгата си „Кметълски истории“ в рок бар „Караоке стар“ на ул. „Муткурова“ 11

Книгата, публикувана от издателство „Ентусиаст“, разкрива световните рок легенди в непозната светлина. В „Кметълски истории“ авторът повдига завесата над интересни случки извън сцената, с едни от най-великите рок музиканти, идвали в България. Кметълът споделя свои съкровени спомени и разкрива в непозната светлина световни звезди като Рони Джеймс Дио, Глен Хюз, Алис Купър, Николай Расторгуев и много други.

„Кметълски истории“ съдържа 14 глави за най-известните музикални групи и изпълнители сред които Кембълът, „Любе“, Б.Т.Р. и Санеца, Емир Костурица, „Апокалиптика“, „Моторхед“, Алис Купър, „Менауор“, „Аксепт“, Глен Хюз и много други. Книгата започва със спомени за вече покойния Рони Джеймс Дио, който е сред първите световноизвестни рокаджии, гостували в Каварна. Изключително силна и емоционална е главата, посветена на Кембъла, в която авторът споделя невероятните истории от запознанството им до самия трагичен край на неговия живот.

Специално място е отделено на женските гласове в рока – Доро Пеш, Таря Турунен и Шарън ден Адел от „Уитин Темптейшън“. От книгата запалените рок фенове ще научат повече и за колата с автографите на Кметъла, която той сам нарича „моят музей на колела“, както и за блоковете, изрисувани с ликовете на известните рокаджии. Първи е изобразен Рони Джеймс Дио, а освен образа на рок легендата е изписано и заглавието на безсмъртния му хит „Holy diver“.

Специално цветно приложение със снимки прави книгата още по-емоционална и стойностна, защото освен интересните истории, читателите ще получат и един своеобразен албум с фотографии на Рони Джеймс Дио, Глен Хюз, Скорпиънс, Джон Лоутън, Кен Хенсли, Дийп Пърпъл и други.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама