Осиновители от цялата страна си дават среща във „Виница“

18:07, 11 юни 16 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За 13-и пореден път на 18 юни в Дома за медико-социални грижи за деца във „Виница“ ще си дадат среща осиновители от цялата страна. По традиция срещите се провеждат всяка трета събота на настоящия месец под надслов „Аз и моето семейство“. „Това е ден, в който се събират сeмейства, осиновили деца от дома. Прави се винаги в събота преди обяд под формата на сутрешно матине с музика, анимация, забавления. В неформална празнична обстановка със сладки, кафе и сок децата се забавляват. Тези срещи са трогателни и емоционални. Те са празник не само за семействата, но и за екипа на дома, защото виждаме децата, които са пораснали, виждаме техните родители колко са щастливи. Това е и моментът, в който семействата със специфичен проблем могат да споделят и се консултират с нашите специалисти. Срещите са и подходящ случай, при който семействата решават да разкажат на детето си историята на неговото осиновяване, да му покажат от къде идва то, къде се е родило, къде е спало, хората, които са се грижили за него. Създаваме условия семействата да преживеят още един празничен ден в техния живот“, казва д-р Стефка Джанкова, директор на дома.

Тя уточни, че никога не знаят колко семейства ще дойдат. „Някои хора забравят, за някои не е удобно, но винаги идват минимум 50 семейства. Те самите са вече приятели, защото ги свързва една обща съдба и кауза“, допълва д-р Джанкова.

От няколко години Домът за медико-социални грижи работи само с деца с увреждания. В момента малчуганите за резидентна грижа са 52, децата в отделението за недоносени са 13, а през годината между 140 и 160 хлапета идват в специализираното заведение за рехабилитация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама