15 кучета от приюта в Шумен намират нов дом всеки месец

07:39, 12 юни 16 25 1790 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всеки месец около 15 животни от Кучешкия приют в Шумен намират семейство в Германия. Това съобщи за Topnovini.bg управителят на приюта Мария Маркова.

Тя допълни, че все по-често хората взимат кучета от приюта за осиновяване. Най-често те са от община Шумен – както в града, така и в селата.

От приюта излизат повече животни, отколкото влизат, каза Маркова и допълни, че винаги, когато се освободи място, те приемат нова животинка.

Целта е да се намали популацията на безстопанствени животни на улицата. Управителят на приюта разясни, че едно от задължителните условия, за да се върви в тази посока, е да се кастрират животните, тъй като често поколенията на домашните любимци биват изхвърляни на улицата.

Тя призова собствениците на кучета, които не искат да отглеждат малки, да кастрират животното си.

Имаме програма за отпускане на безплатни кастрации, каза Маркова. Тя обясни, че това  става с ваучери в някой от ветеринарните кабинети в Шумен, като собственикът не заплаща нищо.

Повече информация за това как и къде може да се извърши кастрацията може да се получи както на място в приюта, така и на телефон 0895 615856.

Това е пътят, за да се намали популацията на домашните кучета, за да не бъдат изхвърляни на улицата, каза тя и допълни, че уличните кучета са всъщност изхвърлени домашни или дворни животни.

Тя отбеляза, че голяма част от агресивните четириноги са именно изхвърлени домашни любимци.

Уличните кучета хапят рядко, защото нямат човек зад гърба си, каза Маркова.

Тя разказа за случай, в който жена е била нападната от изхвърлено домашно куче, което дори било с нашийник. Нямало как обаче да се разбере кой е собственикът и да му се търси отговорност, отбляза управителят на приюта.

Затова трябва да се въведе задължително чипиране. Така ще се знае кой е собственикът и при проблем може да бъде издирен, категорична бе Маркова.

Тя се обърна към всички собственици, които вече не могат да гледат животните си, да потърсят приюта, за да бъдат животните прибрани в него, а не да бъдат изхвърляни на улицата.

Когато не си искат кучето, да се обадят, ще го поемем, заяви Маркова и допълни, че ако бъде изхвърлено животното, след това хващането е трудно и рисково.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама