Русе се включи в Националната кампания „Чети с мен” 2016

13:57, 12 юни 16 / Култура 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националната кампания „Чети с мен”, в която Регионалната библиотека „Любен Каравелов”-Русе се включи за трета поредна година, отново събра малки и големи ценители на словото в дунавския град, съобщават от културната институция.

Празникът на четенето се проведе в беседката на площад „Княз Александър Батенберг” пред библотеката, където дойдоха много русенци и гости на града. Водещ на събитието беше русенската поетеса, преводачка и журналистка Нели Пигулева.

Сред гостите бе и директорът на Дирекция „Култура и образование” в Община Русе Ирена Петрова, която прочете откъс от приказката „Принцесата и грахово зърно” на Ханс Кристиан Андерсен.

Директорът на Русенската бииблиотека Теодора Евтимова прочете стихове от Евтим Евтимов и сподели, че големият творец продължава да е сред обичащите го поколения българи, а творбите му пулсират в хармонията на прекрасния юнски ден, в който присъстващите са се събрали, за да споделят съкровени късчета обич чрез думите на своите любими писатели.

В организирането на кампанията тази година Библиотеката получи подкрепа от област Русе; община Русе; ИК „Хермес“; Книжарница „Хермес“ - Русе; клуб „Различни и равни“ и клуб „Млад педагог/Социален педагог” при РУ „Ангел Кънчев”; Народно читалище (НЧ) „Захари Стоянов – 1937“; СОУ „Васил Левски“; Филиалът на свободните писатели – клон Русе; клуб „Мечтание”; театър-школа „Артистисимо и клуб по творческо писане „Фантазия“ към фондация „Бистра и Галина“.

Вдъхновени от силата на словото, участниците поднесоха един прекрасен словесен спектакъл на публиката. Имаше и приятни изненади извън сценария – в инициативата се включиха младоженци, които прочетоха стихове от поета Стефан Цанев, който през тази година навършва 80 години, и си направиха снимка с негова книга за спомен от сватбения ден.

В програмата на събитието имаше и игра с публиката – всички, които успяха да познаят, от кой автор са специално подбраните текстове, включени в литературна томбола, получиха книги, осигурени от ИК „Хермес”.

За пореден път в най-четящия град на България през 2015 – Русе, кампанията „Чети с мен” събра в едно духа и артистизма на няколко поколения приятели на книгите, които показаха, че обичат да осмислят свободното си време с книга в ръка, а това, според мнозина от участниците, е заявка за поредна титла „Най-четящ град на България” и през 2016 г.

"Чети с мен" е инициатива на президента на Република България Росен Плевнелиев. Тя е подкрепена от Министерството на образованието и науката, Асоциация "Българска книга", Съюза на народните читалища, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондациите "Глобални библиотеки" и "Детски книги", сайтовете "Аз чета", "Книголандия" и Love Theater. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама