Нивото на р. Дунав при Русе се повиши

06:47, 14 юни 16 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През денонощието водните нива са регистрирани повишения на р. Янтра при Велико Търново, р. Джулюница при с. Джулюница. Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води.

В Дунавския басейн  се очакват краткотрайни повишения на водните нива, вследствие на валежи, като по-съществени ще бъдат при р. Янтра – горно и средно течение, р. Русенски Лом и добруджанските реки. На 15 юни се очаква водните нива да се понижават. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 14 и 15 юни водните количества да бъдат около средно многогодишната стойност.

Вследствие на валежи  се очаква водните нива на основната река и притоците й да продължат да се повишават. От 15 юни нивата на реките във водосбора ще започнат плавно да се понижават. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че водното количество в долното течение на реката на 14, 15 и 16 юни ще бъде над средно многогодишната стойност.

До 15 юни се очакват повишения в целия водосбор, като по- значителни се очакват да бъдат днес в сутрешните часове в горните части на водосбора на р. Черни Лом, а от обедните часове днес и на 15 юни и в долните му части както и в долните части на водосбора на р. Русенски Лом. От 16 юни водните нива във водосбора ще започнат да се понижават. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Нивото на р. Дунав при Русе също се повиши през последното денонощие. Прогнозата за 15 юни е спадане с 2 cm, очаквано ниво 371 cm

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама