Славянският форум на изкуствата превзема три града

07:42, 14 юни 16 / Култура 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във Варна, Шумен и София ще се изнесе тази година част от програмата на Славянския форум на изкуствата „Золотой витязь“, който се открива официално довечера в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“. Фестивалът, който отбелязва 25-ата годишнина от създаването си, се провежда в рамките на годината на руското кино и ще продължи до 12 юли. СОК „Камчия“ е негов домакин за трети път.

На откриването тази вечер в комплекс „Черноморски“ ще присъстват президентът на „Золотой витязь“ и заслужил артист на Руската федерация Николай Бурляев, актрисата Инга Шатова,  световноизвестният художник-аниматор, с четири номинации за наградата „Оскар“ Александър Петров. В дните на форума участие ще вземат и заслужилият артист на Русия Леонид Мозговой, генералният продуцент Олег Ситник, режисьорът Борис Лизньов, народната артистка на Русия Нина Усатова и други авторитетни имена на руското и българското изкуство и култура.

Богатата програма включва изложби, мастър-класове, дискусии, прожекции и кино лектории. В комплекса ще бъде открит Клуб на изкуствата, на който „Золотой витязь“ ще дари повече от 20 игрални, документални и анимационни филми.

Изтъкнати творци в областта на културата от България и Русия ще участват в международната конференция „Славянската култура – вчера – днес – утре“ на 21 юни, а по-късно същия ден народният артист на Русия Леонид Мозговой ще представи своя моноспектакъл „Пушкин“. Следващата вечер е посветена на историческия епос „Андрей Рубльов“ на Андрей Тарковски.

Николай Бурляев ще презентира авторската си творба „Лермонтов“ в чест на 30-годишнината от създаването й . Сред акцентите на 25-ото издание на форума е изложба на съвременни икони на Юрий Кознецов. Творческа вечер на Александър Петров и прожекция на негов филм ще се проведе „Черноморски“. Безспорно един от най-очакваните мастър-класове е този на художника-аниматор, достигнал върховете на световното анимационно кино.

Предвидена е и премиера на филма „Да излекуваш страха“ на режисьора Александър Пархоменко. Той ще бъде представен от генералния продуцент Олег Ситник. Народната актриса на Русия Нина Усатова ще говори за историята на филма „Остров“, в който изпълнява главната роля.

Вечните филми на Никита Михалков – „Анна от 6 до 18“ и „Отец“ и „Мама“ ще бъдат показани във Варна, Шумен и в залите на СОК „Камчия“. Варненската публика ще има възможност да види още „Гоголь. Ближайший“ с участието на Николай Бурляев и Инга Шатова, „Да излекуваш страха“ „Анна от 6 до 18“ , „Остров“ и 77-минутна колекция от руски анимационни филми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама