Джихадистът, убил двойката в парижко предградие, съден за тероризъм

09:35, 14 юни 16 / Свят 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Джихадистът, който в понеделник вечерта уби полицай и приятелката му в парижкото предградие Манявил, бил известен на полицията. Френските власти следели идентифицирания като Лароси Абала на 25 години заради признаци на радикализация, съобщава „Паризиен“.

През 2013 г. нападателят, който беше ликвидиран от специалните части на френско вътрешно министерство, е получил присъда от 3 години затвор и 6 месеца условно за „подготовка на терористични актове“ . Той е бил част от джихадистка мрежа във Франция и Пакистан. Абала е осъден заедно с още седем други обвиняеми.

Двойното убийство на полицай и приятелката му, също работеща в системата на министерството на вътрешните работи, потресе цяла Франция.

Френският премиер Манюел Валс изрази солидарността на цялата нация към полицията и призова французите да отхвърлят страха и да се борят срещу тероризма.

„Безкрайно съм тъжен“, заяви вътрешният министър Бернар Казньор и коментира големия професионализъм по време на полицейската акция.

„Ще направим всичко възможно всички по този случай да бъде изяснено. Това е ужасна трагедия“, каза президентът Франсоа Оланд в Елисейския дворец.

Припомняме, че късно снощи въоръжен с нож мъж уби полицейски началник и партньорката му в предградие на Париж преди да бъде ликвидиран от командоси. Според очевидци мъжът е вика „Аллах Акбар“, докато се нахвърлял върху полицая. Нападателят пробол няколко пъти смъртоносно 42-годишен висш полицай, след това той взел партньорката на убития полицай и техния син за заложници в собствения им дом. След като бе ликвидиран от спецчасти, полицията откри тялото на жената, а 3-годишното момченце на двойката е невредимо.

„Ислямска държава“ пое отговорност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама