ВСУ отпусна стипендии на 20 бъдещи студенти

10:09, 14 юни 16 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Едногодишни стипендии за близо 55 000 лв. отпусна Варненският свободен университет „Черноризец  Храбър“ на бъдещи студенти. Общо 20 са лауреатите в тазгодишния конкурс за есе на тема „Аз ще уча и ще успея в България“, с който стават част от стипендиантската програма на висшето училище. Те са от градовете Варна, София,  Пловдив, Русе, Плевен, Шумен, Видин, Монтана, Горна Оряховица и Търговище.

„Тук ще се развивам, ще се образовам, ще обичам, ще плача и ще се смея! Тук ще ме боли понякога, но ще има и радост. А децата си ще науча на същото – да оставят усмивките и сълзите си в България. Защото е тяхна. И моя. И ваша. Нашата България. Каквато е била и каквато ще бъде“, пише в есето си един от победителите - Явор Цонев от Варна.

„За мен е важно да бъда част от едно общество, което има нужда от енергия и хъс, за да съхрани ценностите си и да развива новаторските идеи. Оставането ми в България не е показател на чувство за малоценност, а самочувствие и увереност, че мога да се реализирам, също толкова добре тук, както и в други страни...“, пише зрелостничката Мария Димитрова от Шумен.

Необходимо условие за участие в стипендиатската програма на ВСУ е зрелостниците да са с отличен успех и да са завършили средното си образование в България през учебната 2015/2016 г. Средният успех на включените в нея е  „Отличен” 5,77. Сред предпочитаните от тях специалности са архитектура, право, психология, бизнес администрация и мениджмънт с китайски език, информатика и компютърни науки, строителство на сгради и съоръжения, международен бизнес мениджмънт и мода и мениджмънт в модата.

Всички студенти, останали извън класирането на стипендиантската програма, могат да използват многобройните възможности за финансиране на обучението си след завършване на първия семестър, припомниха от университета. Практиката на ВСУ  „Черноризец Храбър” и неговото настоятелство е да предоставят и лични годишни стипендии на социално слаби или изявени в различни области студенти, както и да приемат заплащане на разходите за образование от фирми и браншови организации срещу договор за постъпване на работа след дипломирането.

Стипендиантската програма е част от социалната мисия на университета да подпомага усилията на младите хора да повишават своята конкурентоспособност на пазара на труда и да се реализират успешно в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама