Стабилен ръст на заетите лица в Пловдив до края на годината

10:50, 14 юни 16 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-силен пазар на труда се предвижда в Русе, където нетната прогноза за заетостта е +14%.  В Пловдив се очертава стабилен ръст на броя заети лица - +11%, а софийските работодатели отчитат предпазлив оптимизъм с прогноза от +10%. Скромен ръст на заетостта се предвижда във Варна и Бургас, където прогнозите са съответно +7% и +6%. Това  сочи най-новото обзорно изследване на Менпауър за заетостта

Спрямо предходното тримесечие работодателите във Варна отчитат спад с 5 процентни пункта, а в София — с 4 процентни пункта. Същевременно в Бургас се отчитат относително стабилни планове за назначения, а в Пловдив и Русе промяна не се очертава.

В сравнение с третото тримесечие на 2015г. изгледите за наемане на работа се подобряват в три региона, като начело са Русе и Варна със съответно 3 и 2 процентни пункта. Работодателите в Пловдив отчитат спад с 4 процентни пункта, а прогнозата за София е по-слаба е с 3 процентни пункта.

Очаква се числеността на персонала да нарасне във всички 10 икономически отрасли през третото тримесечие на 2016 г. Работодателите предвиждат най-силен пазар на труда в производството и в сектор „Транспорт, складове и комуникации“, като нетните прогнози за заетостта и в двете сфери са значителни - +14%.Благоприятен климат се очертава и в сектора на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите, както и в търговията на едро и дребно с нетни прогнози за заетостта от +11%.

Във всички четири категории предприя-микро,малки, средни и големи  се очаква увеличение в числеността на персонала през следващите три месеца.Най-силен пазар на труда очакват големите работодатели. Те отчитат внушителна нетна прогноза за заетостта от +21%.Известни увеличения в числеността на персонала прогнозират работодателите от средните и малки предприятия, където прогнозите са съответно +8% и +7%, а при микропредприятията стойността е +6%.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама