Нели Огнянова: Рейтингът е важен, но медиите не трябва да търсят сензация

11:27, 14 юни 16 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не бива да се търси сензация, защото разбираме отлично, че рейтингът е важен, но това не трябва да бъде основание медиите да навлизат в личната сфера. Къс път към по-добра журналистика няма, трябва всички да участваме, за да има по-голямо разбиране за етичните норми.Това коментира експертът по медийно право и член на Етичната комисия към Националния съвет за журналистическа етика проф. Нели Огнянова по време на конференцията „Журналистика на ръба. Как да отразяваме историите на хора пострадали при инциденти?“, организирана от Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България).

Огнянова даде пример с получена жалба от бащата на млад човек, който се самоубил. Заглавието на публикувания материал е „Мъж се гръмна от любов“, а в жалбата били посочени различни основания, които комисията подробно разгледала.

„Когато има отразяване на трагични събития, трябва да има баланс между правото на хората да са информирани и правото на засегнатите лица в защитата на личната информация.Широката аудитория е чувствителна към тези теми. Не трябва да се внасят тревожност и паника, за да не се усилва страхът“, уточни експертът в медийното право.

Според Огнянова не бива публикациите да допринасят за образоването на хората за това как да извършват престъпления или негативни действия спрямо собственото им здраве. По думите й това най-вече се отнася за децата. Именно за това от комисията призовават към внимание при отразяване на инциденти, свързани с деца.

„Има разбиране от медиите, че щом са взели съгласие от родителите, могат да интервюират децата. Това обаче не е така, защото отговорността за преценката остава у медиите. Те отговарят за това да не задават въпроси, които надминават компетентността на детето“, подчерта Огнянова.

Журналистът Весислава Антонова от в. „Капитал“ коментира, че нерядко й се случвало да гледа с по-критично око на работата на колегите си в медиите. Според нея има достатъчно много примери, които са откровено неспазване на Етичния кодекс от страна на българските медии.

Бяха подготвени два примера на репортажи от бТВ и Нова телевизия, които показваха нарушения на Етичния кодекс. Беше излъчен само единият, тъй като репортерът Миролюба Бенатова заяви, че изборът само на два репортажа не е обективен. Според нея бТВ и Нова телевизия всеки ден излъчват стотици минути публицистика, а свеждането до два репортажа не е коректно. Тя поиска или да бъдат показани повече примери, за да е обективно, или да не се излъчват само два, тъй като има публицистика всеки ден с различни нюанси на преминаване на граници.

От СЕМ представиха мониторинг на БНТ 1, бТВ, Нова телевизия, Алфа ТВ, СКАТ, BiT за наличието на аудио-визуално съдържание с акцент върху насилието в новинарските емисии. Периодът на осъществяването му е 30.03.2016 г. –05.04.2016 г. и показва моментната медийна картина. Затвърдено е за пореден път, че преекспонирането, свръхпредставянето на теми е характерен елемент за някои от наблюдаваните програми. Според СЕМ този подход травмира не само близките на пострадалите (т.нар. вторична виктимизация), а и останалата зрителска аудитория, особено децата. Фиксирането върху определен криминален сюжет или жертва превръща една случка в сензация.

За пет от шестте програми количественият анализ показа, че темите, свързани с тероризъм, радикален ислям и военни действия - като бройки и като времетраене, са по-малко спрямо отразените теми за криминални прояви и битова престъпност. Изключение прави само АЛФА ТВ, при която в програмното съдържание се отчита значително по-висок процент информации за тероризъм и военни действия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама