Стрелецът от Орландо посещавал гей клуба преди стрелбата, САЩ не потвърждават връзките с Даеш

11:47, 14 юни 16 / Свят 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
29-годишният Омар Матин, който в събота вечерта застреля 49 души в гей клуб в Орландо, щата Флорида, е посещавал заведението многократно преди стрелбата. Това съобщават местните медии, цитирайки посетители, според които са го виждали „няколко пъти“ преди атаката.

Появи се и информация, че той е използвал приложения, специално ориентирани към хомосексуални, чрез които се е свързвал с някои от посетителите на "Пулс". Американското Федерално бюро за разследване проверява тези твърдения.

Появиха се и спекулации, че стрелецът може да е бил хомосексуалист, който е отказвал да приеме този факт. Бившата му съпруга също е намекнала за такава версия.

Клиенти го описват като агресивен, особено под влияние на изпития в клуба алкохол.

По време на стрелбата Омар Матин аявил, че действа от името на „Ислямска държава“, която пое отговорност за нападението.

Престъплението се разглежда като акт на вътрешен терор, омраза и хомофобия. То отново повдигна призивите за по-строг контрол върху продажбата на оръжие.

29-годишният мъж от афганистански произход е бил служител по сигурността в една от най-големите охранителни фирми света. Според предварителната информация престъплението е извършено с оръжия, купени дни преди инцидента.

Междувременно стана ясно, че 29-годишният стрелецът от Орландо е проучвал за потенциална мишена близкия увеселителен парк Дисни Уърлд, който също е във Флорида. Това разкрива списание "Пийпъл", цитирайки неназован източник от американските федерални служби. Голямата атракция американецът от афганистански произход Омар Матин проучвал неотдавна. През април той посетил парка, построен в духа на филмите на Уолт Дисни. Ежегодно Дисни Уърлд привлича над 62 милиона туристи. Съединените щати все още не потвърждават официално, че стрелецът от гей дискотеката в Орландо е последовател на „Ислямска държава”.

Президентът Барак Обама подчерта, че няма ясни доказателства за директна връзка между 29-годишния Омар Матин и екстремистката групировка. Въпреки това станалото известно като най-кърваво нападение в историята на Съединениете щати след атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и Вашингтон.се третира като терористичен акт.

В четвъртък Обама ще посети Орландо, за да отдаде почит на семействата на загиналите.

Властите на Орландо публикуваха списък с имената и възрастта на 49-те загинали в нощния клуб "Пулс" в града. От списъка става ясно, че повече от половината от жертвите са от пуерторикански произход. Най-възрастната жертва е на 50 години. Мнозинството са на възраст между 20 и 40 години.

В памет на жертвите десетки сгради по света бяха осветени с цветовете на дъгата, символ на ЛГБТ общността.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама