Гигантско хоро ще заформят участниците в русенския карнавал

11:55, 14 юни 16 / Култура 25 442 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Традиционният Русенски карнавал ще се проведе на 18 юни, събота и то на четири сцени, стана ясно днес по време на нарочна пресконференция, дадена от община Русе. На нея присъстваха кметът Пламен Стоилов, заместниците му Даниела Шилкова и Иван Григоров, директорът на общинското предпритие (ОП) „Русе арт“ Мариан Савов, директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, художественият ръководител на фолклорния танцов театър „Найден Киров“ Богдан Донев и Валентин Георгиев – председател на СБХ – Русе.

„Карнавалът тази година ще е още по-пъстър и по-мащабен, увериха организаторите. Мариян Савов съобщи, че до момента заявките за участие са 936, което е повече от миналата година. За най-малките карнавалът започва още утре. Доброволци от Младежкия дом ще са на тяхно разположение 16 до 19 часа. В центъра те ще съветват малчуганите как да се маскират и преобразят в съботната вечер.

Богдан Донев пък разкри, че фолклорният лъч ще включва над 400 участника – от 6 клуба и 6 танцови състава, които ще извият гигантско хоро на площада пред сградата на общината. Той покани всички почитатели на българския фолклор – русенци и гости на града, да се включат в танца, за да се извие многохилядно хоро.

В карнавалната вечер са предвидени и други дейности – в градината около Паметника на свободата млади автори ще рисуват на тема спорт, защото тя е и тема на Карнавала. Четири ателиета ще са на разположение на децата – за изработване на карнавални маски, за най-красиво украсена фигура, цветовете на живота и цветни пясъци върху хартия.

На 18-и юни, точно в 18 ч. три шествия ще съберат участниците от различни точки на града.

Първото шествие ще тръгне от площад „Княз Александър Батенберг”. Там са поканени русенските училища, читалищата и всички граждани, желаещи да се присъединят. Предвождано от общинския духов оркестър и мажоретен състав, шествието ще стигне до първата сцена пред Съдебната палата.

От ресторант „Хепи” ще се включи китайски дракон на децата от СОУ „Васил Левски”. Карнавалът ще бъде открит в 18 ч. с концерт на дует „Ритон”. Водеща ще бъде Адриана Николова, световен шампион по бийтбокс.

Християна Лоизу ще пее от 21:30. В 22:15 публиката ще сгреят бразилската певица Жулия Мартинс, Калин Вельов и бразилските танцьори от „Амазония Денс Проджект”. Те представят одерната бразилската култура в едно съчетание от електро-акустична клубна денс музика и бразилски танци.

Второто шествие ще събере деца от русенските детски градини, детска вокална група (ДВГ) ”Слънце” на Общинския детски център за култура и изкуство (ОбДЦКИ) с ръководител Наталия Константинова и дечица, доведени от родителите си. Сборният пункт е пред Операта. Шествието ще тръгне от там, водено от фанфарния оркестър на Ветово, ще стигне до алеята пред Паметника на Свободата, ще присъства на откриването на карнавала на първата сцена и ще поеме към втората на площада пред Доходното здание. Водещ на нея ще бъде Бате Енчо. Там децата ще могат да покажат своите умения.

Третото шествие е предвидено да тръгне от Мемориала на загиналите във войните пред съборения Пети пехотен полк, на чието място беше построен паркинг. В 18 ч. на сборния пункт там се очаква да се съберат всички фолклорни формации на града. Те ще минат по Главната улица, ще стигнат до първата сцена за откриването, а после ще продължат до третата сцена пред Пленарна зала на Община Русе, където ще бъде водеща Мина Маринова. На финала ще се извие голямо хоро с участието на всички желаещи.

Четвърта сцена ще бъде издигната пред паметника на Свободата. Там, в 19 ч., фанфарният оркестър на Ветово ще открие конкурса за най-добър костюм и маска. Организаторите ще очакват гражданите, които желаят да се включат.

Компетентно жури ще избере най-атрактивните участници, за които са приготвени грамоти и награди. За участие ще се подават заявки предварително или на място от 19:30 до 20:30 ч.

Както миналата година ще има и фотоконкурс за „Най-щура снимка от карнавала”. Всеки ще може да изпраща своите фотоси, направени с устройство по желание. Срокът за подаване на снимките е до 24 юни на адрес: [email protected]. Условието е снимките да са озаглавени, да има три имена и координати за контакт с авторите. победителите ще бъдат обявени на 28 юни.

На критики, че карнавалът тази година съвда с с черешова задушница организаторите отговориха, че целта му не е да демонстрира неуважение към покойниците, а случайното съвпадение тази година съчетава в себе си почитта към тези, които ги няма, тъй и това е част от живота, но и празник на самия живот, който си струва да се живее щастливо.

Противоречие с религиозните догми няма, защото е направена справка в Русенската митрополия и нейният секретар е обяснил това. Той е добавил, че на този ден ще бъдат сключени и 6 църковни брака, коментира темата Мариян Савов. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама