СЕМ ще срещне двата лагера около уволнената Лили Маринкова

12:48, 14 юни 16 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съветът за електронни медии (СЕМ) ще инициира среща между противниците и подкрепящите решението на генералния директор на БНР Александър Велев да освободи директора на програма "Хоризонт" Лили Маринкова. 

 

Това стана ясно след срещата между медийния регулатор с част от подписалите се под протестната декларация срещу уволнението на Маринкова - Юлиана Методиева и Емил Коен от сайта за човешки права "Маргиналия", сценариста на "Шоуто на Слави" Иван Кулеков, Петя Валдимирова от "Дневник" и преподавателя от НБУ доц. д-р Михаил Иванов. 

 

Шефът на СЕМ Мария Стоянова обяви, че регулаторът не е взимал никакво решение по казуса. Една от причините била, че въпросът не е влизал като точка от дневния ред на съвета. След това помоли да бъдат изчетени правомощията на СЕМ, които са определени от Закона за радиото и телевизията. Според чл. 32 т. 1 Съвета за електронни медии осъществява надзор върху дейността на доставчиците на медийни услуги за спазването на този закон. 

 

В същия закон е записано още в чл. 68 т. 5, че генералният директор на БНР има право да сключва и прекратява трудови договори на служители. 

 

Позовавайки се на закона, Стоянова бе категорична, че СЕМ няма институционални правомощия да оспорва или отменя решение на генералния директор на общественото радио. 

 

"За да съм честна с вас, ние не бяхме единни, че тази среща трябва да се проведе. Опасявахме се от това, което се случи по-късно", заяви председателят на СЕМ и допълни, че подкрепящите Александър Велев репортери от БНР тази сутрин са се обаждали в СЕМ и са изразили обидата си от решението на регулатора да проведе днешната среща. Стоянова не пожела да даде повече информация за разговора с аргумента, че той е бил частен и не е редно да говори от името на БНР. 

 

Юлиана Методиева съобщи, че до момента са събрали 1402 подписа в подкрепа на Лили Маринкова, а сайтът "Свободно слово" - около 500. От вчера са се присъединили и "Репортери без граници". Методиева е на мнение, че дебатът става много сериозен и искат да се намерят причините за отстраняването на Маринкова. 

  Доц. д-р Иванов посочи, че журналистиката у нас се слави с нисък професионализъм и в този ред на мисли трябва още повече да ценим добрите и съвестни журналисти. От негова гледна точка Лили Маринкова е една от най-добрите журналисти в България. "От обществен интерес е тези хора да бъдат пазени и да им се дава възможност да вършат своята работа", обяви преподавателят в НБУ и допълни, че нейните политически възгледи са останали тайна дори за най-близките ѝ колеги.    Петя Владимирова стига и по-далеч, като заподозря политическа намеса в уволнението на Лили Маринкова, на което шефът на СЕМ каза, че доста са я притеснили нюансите на политизиране на казуса. "Вие отправяте сериозни обвинения", каза Стоянова и помоли Владимирова ги обоснове с факти. Журналистът от "Дневник" заяви, че това са само хипотези.    Членът на СЕМ Бетина Жотева припомни случая от преди няколко дни, в който са били изслушвани двете страни и ще публикуват част от дебатите по темата.    Иво Атанасов, също член на СЕМ, припомни, че решението за назначаването на Александър Велев за генерален директор на БНР е било взето единодушно. Атанасов сподели, че съжалява за своя избор да го подкрепи, тъй като е останал с впечатлението, че няма да има сериозни рокади в ръководството на радиото.    В края на заседанието си двете страни се разбраха да се състои нова среща между тях, на която ще присъства и генералният директор на БНР. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама