Полският президент: Ученията на НАТО не представляват заплаха за никого

13:04, 14 юни 16 / Свят 25 222 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Полският президент Анджей Дуда заяви, че ученията на НАТО „Анаконда-16”, които се провеждат в момента в страната, не представляват заплаха за никого, предаде sputniknews.com.

По думите на Дуда, те „показват много доброто равнище на подготовка на войските на Алианса, много доброто равнище на взаимодействие”.

Освен, че не представляват заплаха, те имат отбранителен характер, смята още полският президент.

„Русия е наш съсед, на едновременно с това и труден партньор, който през последните години демонстрира много силни имперски амбиции. За съжаление, видяхме това през последните години в Украйна и Крим. Трябва да си кажем ясно: в тази ситуация на множество провокационни действия, единствено демонстрацията на сила и единство, на способност за осъществяване на колективна отбрана ще ни позволят да водим наистина партньорски диалог. Трябва да покажем, че сме силни”, каза Анджей Дуда, цитиран от местни медии.

По думите му, ученията, които са най-мащабните в Полша след 1989 година, показват готовност „за колективна отбрана на наша територия“. Според него те ще осигурят на войските на НАТО способността да защитят територията на всяка една от страните-участнички в алианса. Тези учения отговорят на предизвикателствата на нашето време, на архитектурата на безопасност, установила се в Европа”, каза Дуда.

В понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че е взето решение за изпращане на четири многонационални батальона в балтийските страни и Полша, за да бъде засилена отбрната срещу Русия.  Това са общо 4000 войници. Окончателно решение Алианса ще вземе на 8 и 9 юли във Варшава, където ще се проведе среща.

"Ще вземем решение да разположим, на принципа на ротацията, четири силни многонационални батальона в балтийските страни и в Полша. Това ще излъчи ясен сигнал, че НАТО е готова да защитава всички свои съюзници в случай на външна агресия", обясни Столтенберг.

Естония, Латвия, Литва и Полша - четирите страни от НАТО, които се чувстват най-силно застрашени от Русия, ще получат подкрепление от по един "силен многонационален батальон", допълни Столтенберг.

Москва неколкократно обяви за провокативни действията на НАТО.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама