Отново отложиха избора за шеф на апелативния съд в София

13:22, 14 юни 16 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изборът на председател на Софийския апелативен съд (САС) се отлага. Единственият кандидат за поста – зам.-шефът на САС Даниела Дончева късно вчера следобед е представила болничен лист за внезапно заболяване - остра инфекция на горни дихателни пътища, придружена с висока температура и загуба на глас, съобщава "Правен свят". На Дончева бил назначен домашен режим на лечение до 17 юни.

Това съвпада с отсъствието на трима членове на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. На заседанието днес не присъстват Димитър Узунов, Милка Итова и Каролина Неделчева. По информация на "Правен свят" с тяхната липса не може да се събере необходимото мнозинство, защото поне петима от кадровиците са против кандидатурата. Според последните промени в съдебния закон за кадрови избори са необходими минимум 8 гласа.

Това е четвъртата процедура за избор на председател на Софийския апелативен съд. При първата кандидат бе само Веселин Пенгезов, но тъй като е привлечен като обвиняем, не успя да събере гласове за втори мандат. При следващата процедура се явиха Пенгезов и Стефан Гроздев, зам.-шеф на САС и ръководител на Търговското отделение. Но пак нямаше избор.

При третия опит кандидат беше само съдия Нели Куцкова. Но въпреки само положителните становище за нея, ВСС не я избра. Тя обжалва решението, Върховният административен съд върна преписката отново на ВСС за ново гласуване, но и то претърпя фиаско.

Така се стигна до сегашната процедура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама