Москов предлага нови правила за цените на лекарствата

14:47, 14 юни 16 25 341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Здравният министър Петър Москов предлага нови правила за цените на лекарствата. Той е внесъл в Министерски съвет Проект за изменение на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. С изготвения проект се цели въвеждане на ясни правила за участниците на фармацевтичния пазар и на добри европейски практики при ценообразуването на лекарствените продукти.

Ще има възможност за проверка на заявените цени на лекарствата в Европейския съюз

Изрично се въвежда възможността за проверка на заявените цени, както и при служебната проверка на цените да се използват публикуваните от държавите-членки цени и методиките за изчисляване, както и базата с данни за цените в референтните държави „EURIPID“. При констатирано несъответствие между двата източника ще се взема предвид по-благоприятната за заявителя цена.

Базата с данни „EURIPID“ е създадена по проект на Европейската комисия, който стартира през 2010 г. с цел широко европейско сътрудничество между националните компетентни органи по ценообразуване и реимбурсиране за осигуряване на достъпност и актуалност на информацията за цените на лекарствените продукти, заплащани с обществени средства, чрез онлайн поддържана база данни. 

Резултатът от проекта на ЕК е функционираща и към настоящия момент база с данни „EURIPID“, която обединява официалните регистри за цените на лекарствените продукти на членуващите държави в единна информационна система. Ролята й е да улесни дейността по ценообразуване за компетентните органи в съответните държави.

Създават се гаранции за осигуряване на лекарства платени от МЗ

Цели се и създаване на гаранции за осигуряването на лекарствени продукти, които се заплащат от бюджета на Министерството на здравеопазването, на цени в рамките на предвиден в дългосрочен план финансов ресурс. Мярката е насочена към устойчивост при доставките на важни за населението лекарствени продукти (ваксини, лекарства за СПИН, туберкулоза).

С публични средства ще се заплащат само лекарства, които не са загубили терапевтична стойност

Уеднаквява се режимът при включване на лекарствен продукт в Позитивния лекарствен списък и при поддържане на реимбурсния статус. С разпоредбата се гарантира, че при поддържане на реимбурсния статус на лекарствените продукти в списъка ще се заплащат с публични средства само такива продукти, които имат утвърдено място в терапевтичните алгоритми и не са загубили терапевтична стойност.

В Допълнителните разпоредби се въвежда определение на „лекарствен продукт, който е единствен в международно непатентно наименование“. Очакваните резултати от въвеждането на предвидените в проекта са подобряване на механизма на ценообразуване на лекарствените продукти в България, както и оптимизиране на разходите на публични средства за лечение и устойчивост при осигуряването на важни за населението лекарствени продукти (ваксини, лекарства за СПИН, туберкулоза).

Москов уточнява още в доклада си, че проектът не е свързан с въвеждане на изисквания на европейското право, поради, което не е изготвена справка за съответствие с актовете подлежащи на транспониране. Предложеният проект няма да окаже пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама