КС реши: Акционерите в КТБ нямат право да обжалват фалита

14:58, 14 юни 16 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Акционерите в КТБ нямат право да обжалват фалита на банката - това следва от решение на Конституционния съд.

КС отказа да отмени текста от Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), според който решението за обявяване на банката във фалит, с което се определя и началната дата на неплатежоспосбността ѝ, може да бъде оспорено само от квесторите, временните синдици, БНБ и прокуратурата, съобщава "Правен свят". Въпросният чл. 16 ал. 1 от ЗБН, лишава акционерите от право на жалба, въпреки че са страни в делото за несъстоятелност.

Конституционният съд (КС) не видя никакво противоречие с правото на защита и равенството на страните в процеса, гарантирани в основния закон, и лишаването на акционерите в банка от правото на жалба в производството по несъстоятелността ѝ. Съдиите не намират и противоречие с основния закон и на чл. 11, ал. 3 от ЗБН. Той предвижда, че само квесторите и синдиците представляват банката, за която се иска откриване на производство по несъстоятелност.

При вземането на днешното решение са участвали 11 от конституционните съдии, като е отсъствала Стефка Стоева. За това дали акционерите имат право да представляват банката в делото за фалита ѝ всички са били на мнението, че възлагането на това правомощие на квесторите и синдиците, първите назначени от БНБ, а вторите от Фонда за гарантиране на влоговете, не нарушава Конституцията.

За правото на жалба на акционерите с над 5% от капитала на банката в производството по несъстоятелност обаче трима от членовете на КС са застанали на особено мнение. Единият от тях е докладчикът по делото Константин Пенчев, а другите, които не са споделили позицията на мнозинството са Таня Райковска (която преди да влезе в КС ръководеше Търговската колегия на Върховния касационен съд) и Георги Ангелов.

Искането за обявяването за противоконституционни на двата текста от Закона за банковата несъстоятелност дойде от Върховния касационен съд, напомня изданието. Съставът, който трябва да се произнесе по несъстоятелността на Корпоративна търговска банка (КТБ), настоя преди да го направи, КС да каже дали лишаването от право да представляват банката и да подават жалби на акционерите погазва основния закон и Европейската конвенция за правата на човека.

Върховните съдии Тотка Калчева (председател), Ирина Петрова и Вероника Николова (докладчик) спряха делото за фалита на КТБ, докато се произнесе КС. Сега процесът трябва да бъде възобновен. Тъй като КС не се произнесе за противоречие на Закона за банковата несъстоятелност с Европейската конвенция за правата на човека, сега според юристи пред ВКС стои възможността директно да се позове на нея и да признае правото на жалба на акционерите. Още повече, че има две решения на съда в Страсбург за фалирали български банки - Капитал банк и Международната банка за търговия и развитие, по които категорично се завява, че непризнаването на право на жалба на акционерите нарушава конвенцията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама