Съдът отряза „Анел Корпорация“ за басейна в морето край Созопол

15:01, 14 юни 16 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Бургас остави без разглеждане жалбата на „Анел Корпорация“ ООД срещу заповед на кмета на Созопол, с която е разпоредено премахването на незаконен строеж – „открит басейн 400 кв.м, бетонова площадка, подпорни стени и пътеки“, изпълнени в морето край местността Буджака. Това съобщиха от пресцентъра на съда.

При установените факти съдебният състав намира, че са налице условията на АПК за прекратяване на съдебното производство поради неподаване на жалбата в срок. Това обстоятелство се явява процесуална пречка за продължаване на съдопроизводството, поради което със свое определение съдът прекратява делото.

Съдебният акт може да се обжалва с частна жалба и да се протестира пред ВАС в 7-дневен срок от съобщаването му на страните и прокурора.

Жалбата на „Анел Корпорация“ е по повод заповед от септември 2015 г. на Петя Чапевова, временно изпълнявала длъжността кмет на Созопол преди изборите за местна власт през есента на миналата година. Настоящият кмет Панайот Рейзи не е отменил тази заповед, след като отново беше преизбран.

Според серия констативни протоколи, заключения на експерти и наказателни постановления, дружеството на Ангел Симеонов е изградило на терени – изключителна държавна собственост басейни, насипи, изкуствен плаж, стълби и подходи и дори подпорна стена върху някогашния Миден плаж. Всичко това сега трябва да бъде разрушено, но от „Анел корпорация“ с няколко аргумента. Според първия от тях временно изпълняващият кмет на Созопол през септември м.г. е нямал правомощията за издаване на подобни административни актове. Освен това от компанията на Симеонов твърдят, че незаконното строителство не е извършено на техния собствен терен, а вероятно на държавен, поради което те не могат да бъдат адресат на заповедите за премахването му.

Сагата с незаконното строителство на "Анел 98" започна още през 2009г., когато дружеството изсипа тонове бетон на Мидения плаж до нос Христос, в местността Колокита. В резултат на това целият пейзаж беше съсипан, а фирмата на практика "анексира" държавен имот към собствения си парцел. Така достъпът до плажа беше напълно прекъснат, дори и по вода.

Проверка на Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в Бургас установи, че са нарушени цели два текста от Закона за устройство на територията. А Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) заключи, че направените промени на терена противоречат драстично на изискванията за строителство в защитени територии, каквато е Калакита.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама