БСП ще доказва, че ЕК няма да ни разплати 1,1 млрд. лв. евросредства (обновена)

15:09, 14 юни 16 25 365 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Край на мита - на тях им ги спират, на нас ги пускат. Европейската комисия  казва, че грешките в обществените поръчки не са правилно и прозрачно отчетени и оказват влияние върху изчисленията, заради което не могат да се приключат сметките на разплащателната агенция за направените разходи по използването на евросредства. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова по повод изтекла ден по-рано информация, че Брюксел е спрял 1.1 млрд.лв. по програмата за селските райони.

От земеделското министерство опровергаха новината, но Нинова се позовава на неофициална информация какво пише е писмото на ЕК до правителството. БСП раздадоха на медиите част от писмото на ЕК до правителството, в коетп пише, че има несъответствия в доклада за сертифициране и Декалрацията за управление на средства, от което следва, че одитните констатации не са адекватно направени. Също така се оказва, че Сертифициращият орган за фискалната 2015 г. е бил назначен късно, което не му позволява извършване на адекватна дейност по сертифициране на отчетите и верификация на законността и редовността на разходите.

"1,1 млрд. евросредства ще бъдат покрити от националния бюджет чрез заем", предупреди тя. По думите на Нинова българските евродепутати ще зададат в сряда въпроси на ЕК по въпроса с евросредствата и ще настояват да получат писмото на комисията изпратено до българските власти, които го "крият". Въпроси ще бъдат зададени и от депутатите в левицата в парламента - колко пари ще ни бъдат удържани, кой ще го плати, как ще се покриват? 

"Това ви е подаръкът от правителството на Бойко Борисов - заеми и дългове", каза лидерът на БСП и допълни, че ЕК няма да възстанови пари, защото "фирми, процедури, обръчи от приближени до правителството оползотворяват евросредства не по предназначение - крадат".

"Започваме национална кампания - преглед на всички лобистки закони, които се приеха в мандата на това правителство", обяви Нинова и допълни, че следващата седмица ще представи конкретно кого обслужват тези закони и за колко пари става дума. За нередностите тя обясни, че ще бъде сезирана Комисията за защита на конкуренцията до началото на отпуската на депутатите след като се направи ревизия на законите. По думите на Нинова БСП не иска да навреди на определени фирми, а да бори модела, с който се крадат европейски пари.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама