Безплатно вадене на кърлеж - в неотложния кабинет, в Спешното в Добрич – 25 лв.

15:33, 14 юни 16 25 4973 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лекарите нямат право да искат пари за ваденето на кърлеж, независимо дали състоянието на пациента е спешно или не, защото въпросният пациент е здравноосигурен. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов в предаването „Господари на ефира” по повод това, че в Спешен кабинет във Варна са поискали 30 лева за вадене на кърлеж. "По този въпрос спор няма. Това е престъпление", казва министър Москов. 

Потърсихме д-р Трифон Йорданов - директор на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, където в Спешно отделение таксата за вадене на кърлеж е 25 лева.

„Веднага сме взели мерки и сме реагирали адекватно. Когато в нашата болница, постъпи пациент с ухапване от кърлеж, го информираме, че му се полага безплатно вадене и да заповяда в неотложния кабинет в ДКЦ I”, обясни д-р Йорданов. Пациентът трябва да положи подпис в журнала, че е информиран за правото си на безплатно вадене на кърлеж.  Ако все пак той държи манипулацията да бъде извършена от лекарите в Спешно отделение, ще заплати определената такса от 25 лева.

За безплатно вадене на кърлеж пациентите могат да се обърнат и към личния си лекар, обясни д-р Йорданов.

Той посочи, че ваденето на кърлеж не е спешен случай. Ако има данни за усложнения, по преценка на лекаря, пациентът ще бъде хоспитализиран

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама