Пилотна евро-китайска зона за икономическо сътрудничество градят край Пловдив

15:44, 14 юни 16 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проект за изграждане на пилотна евро-китайска зона за ново икономическо сътрудничество в Пловдив обсъдиха на среща главният секретар на Министерството на икономиката Владимир Туджаров и изпълнителният директор и председател на Борда на директорите на китайската компания Porter City Holdings Чен Зондзиан.

Това стана в рамките на посещение на българска делегация за участие във Втората министерска конференция за насърчаване на търговско-икономическото сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа в Шенджен.

Зоната представлява иновативна публична платформа за бизнес, електронна търговия, логистика и финанси, осигуряваща директна връзка между потребителя и производителя. Проектът ще обхваща терен от около 2.6 млн. кв. м и застроена площ около 5 млн. кв. м. Глобалното селище ще е европейската централа на китайската компания "Портър сити холдингс". То ще даде възможност на производители от цял свят (Европа, Близкия изток и Африка, Русия и страните от ОНД) да изложат своите продукти, да установят свои офиси, търговски и логистични центрове.

Намеренията на китайската компания са проектът да се реализира в "Тракия икономическа зона" в Пловдив. За това тя подписа споразумение за сътрудничество с българската "Сиенит холдингс". На официалната церемония присъстваха още областният управител на Пловдив Здравко Димитров, заместник-областният управител Ангел Ангелов, официални гости от България и Китай. "Сиенит Холдинг" и "Портър Сити Холдингс" подписаха също споразумения с китайски финансови компании и инвестиционни фондове за финансово участие в проекта.

По време на срещата бяха обсъдени възможности за разширяване на двустранното търговско-икономическо сътрудничество между България и Китай и в частност Шенджен. Припомняме, че градът е побратимен с Пловдив и е един от първите в Китай, които тръгват по пътя на отваряне към света и икономически реформи в началото на 80-те години на миналия век. За тридесет години градът се превръща от малко рибарско селище в 20-милионен град с БВП в размер на 270 млрд. щ. д. за 2015 г. и реализирани инвестиции в чужбина в размер на 7 млрд. щ. д.

Нашата делегация представи предимствата на България, които я позиционират като предпочитана инвестиционна дестинация за много чуждестранни инвестиции. "Надяваме се, че повече китайски компании ще се възползват от благоприятните условия, които предоставяме", посочи Владимир Туджаров. Shenzhen Airlines пък бе поканена да участва в търга за отдаване на летище "Пловдив" на концесия. От китайска страна бе поет ангажимент поканата да бъде предадена на компанията.

На среща с президента на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия в Шенджен (CCPIT Shenzhen) Йе Дзиандъ бяха обсъдени възможностите за запознаване на повече китайски компании с отличните условия за бизнес и инвестиции, които страната ни предлага. Български компании от своя страна могат да участват в предстоящ през септември семинар за икономическо сътрудничество между Китай (Шенджен) и страните от Централна и Източна Европа.

На него те ще могат да представят своите инвестиционни проекти пред потенциални китайски партньори. "България е важна страна в региона на Централна и Източна Европа, която има потенциала да играе ролята на врата за китайските компании в Европа", посочи Йе, подчертавайки възможностите за българските компании.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама