МОН проверява три съмнителни сдружения, спечелили 1.5 млн.лв. европари

15:48, 14 юни 16 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три проекта на сдружения с нестопанска цел, спечелили общо почти 1.5 млн.лв. по програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ ще бъдат проверени заради съмнения за злоупотреби. Това съобщи просветният министър Меглена Кунева, цитирана от пресцентъра на ведомството. Сигналът е подаден от Националната мрежа задецата, а сдруженията са „Детски свят – щастливо бъдеще“, „Детско царство“ и „Детски усмивки“.

Сдруженията са регистрирани в един град, две от тях - на един и същ адрес и са създадени много скоро след обявяване на насоките за кандидатстване през август 2015г.. В управителните им съвети участват едни и същи лица. Впечатление прави и фактът, че сумата на проектите е доста сходна.  Всеки от трите проекта е с няколко лева по-малко от тавана от 500 хил. лева, посочи Кунева и допълни, че на пръв поглед и самите проекти са доста сходно написани. Тя се закани да сезира прокуратурата, ако се установят злоумишлени действия.

По искане на министъра се проверяват всички 62 проекта, спечелили пари по програмата. Общо подадените проекти са 133. Процедурата, по която кандидатстват е „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка за деца в неравностойно положение“.

Звеното за вътрешен одит и инспектората на МОН ще проверяват дали тези проекти са били класирани при надлежно спазване на процедурата за оценка и класиране. Сред спечелилите най-често са проекти на общини.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама