Ще проверяват Шокъровия канал за незаконни включвания

15:58, 14 юни 16 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Държавата е готова да финансира изграждането на пречиствателна станция на Шокъровия канал. Това обяви министърът на околната среда Ивелина Василева след срещата си с кмета на Варна. „Проведохме разговор с кмета и с областния управител на Варна относно проблемите със замърсяванията от Шокъровия канал. Всички знаете, че това е въпрос, който години наред стои нерешен. Общината е предприела действия по разработване на проект, имаме готовност да съдействаме, включително с осигуряване на финансиранe. Надяваме се той да бъде финализиран и съгласуван съгласно Закона за устройство на територията в максимално бърз срок. Експертите ще се запознаят с техническата докуменатция и след това ще стане ясно какво финансиране би могло да бъде отпуснато от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС)“, каза още Ивелина Василева. По първоначални данни за реализирането на проекта ще са необходими около 2,5 млн лева.

Министър Василева обясни, че вчера на заседание в областната управа на Варна с участието на много ведомства е взето решение да бъде направена проверка за установяване на източниците на замърсявания и на нерегламентирани включвания на канализации. „Това е канал, в който трябва да се оттичат само дъждовни води. ВиК - Варна, трябва да положи сериозни усилия за обследване на мрежата и в случай на установяване на нерегламентирани включвания, да се санкционират нарушителите“, каза тя.

„Поехме ангажимент за решаване на проблема с Шокъровия канал и работим активно още от миналата година! Има законови процедури, които трябва да бъдат спазени, не може всичко да става с магическа пръчка“, добави и кметът Иван Портних. Той допълни, че в момента вървят съгласувателни процедури за проекта. „Уверенията на всички експерти са, че до месец може да има приключена процедура и съответно издадено разрешение за строеж. Благодаря на г-жа Василева, че днес получихме и официална подкрепа по отношение на финансиране. Да, наследихме сериозни екологични проблеми, но ги решаваме поетапно. Например на Златни пясъци - дълбоководното заустване е факт, а относно втория етап на проекта - за пречиствателната станция, вчера изтече срокът за подаване на документи. Днес се отваря документация и в най-кратки срокове ще бъде избран изпълнител“, допълни кметът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама