Българските политици мълчат за ‪#‎Орландо

16:08, 14 юни 16 / Политика 25 299 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Касапницата в Орландо предизвика хиляди коментари в социалните мрежи. За разлика от други подобни трагични събития обаче, този път голяма част от българските политици и общественици, които обикновено са активни в профилите си в социалните мрежи, не изказаха мнение.

Президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов изпратиха официални съболезнователни телеграми. На страницата си във Фейсбук обаче Борисов не написа нито дума.

За разлика от него председателят на ДСБ Радан Кънев не пропусна да коментира терористичния акт, като акцентира върху „мълчанието на българските медии, общественици и инстиуции след касапницата в Орландо“.



Радан Кънев; Снимка: Topnovini.bg

„С неприятно чувство наблюдавам мълчанието на българските медии, общественици и институции след касапницата в ‪#‎Орландо‬. Оказва се, че когато жертвите са хомосексуални (или по друг начин различни от нас...), в обществото ни има страх да се прояви солидарност и дори съчувствие. 

Или не е страх, а е срам от факта, че престъплението се дължи на тиха омраза, която с мълчанието си насърчаваме в публичното пространство, администрацията, училището, семейството?

Или объркването около мотивацията на Матин събужда гузна съвест в тези, които правят разлика между "правилна" и "неправилна" омраза и не знаят тази от кой вид е?

Не. Матин и Брейвик са едни и същи чудовища. И единствената разлика между брадатите касапи в Рака и бръснатите кратуни в Дрезден, Братислава или София е, че тези в Рака са овладели властта. И едните, и другите са тоталитарни идеологически убийци. И преди Ислямска държава тоталитарната власт познаваме от Съветска Русия и Нацистка Германия. Същото мащабно, нечовешко и садистично насилие. Без YouTube...

Не е въпросът да пишем "JeSuisGay" (разбирам, че е опасно двузначно...) Достатъчно е да осъзнаем, че жертвите са хора като нас, със свои любими, близки, роднини, съседи и колеги. И да изразим човешката си болка и състрадание", написа на страницата си във Фейсбук Кънев.



Виктор Лилов; Снимка: Topnovini.bg

Към терористичния акт в гей клуба не остана безразличен и Виктор Лилов от ДЕОС, който не крие сексуалната си ориентация. За четири дни, откакто стана атентатът на 12 юни, Лилов не спира да публикува във Фейсбук материали свързани с него. Той споделя десетки статии и интервюта на чуждестранни медии свързани с трагедията.



Лилов акцентира и върху липсващият контрол над закупуване и притежание на огнестрелни оръжия в Америка.

В знак на съпричастност към близките на жертвите Лилов си сложи профилна снимка с черна лента, на която пише името на злополучния клуб „Pulse”. Върху част от лентата е изографисан и флагът на тазгодишния „София прайд“.



Профилната снимка на Виктор Лилов

„Лабилен тип, расист и хомофоб, споменавал пред колеги, че е готов да убива хора... въпреки това - без проблем е закупил полуавтоматично огнестрелно оръжие...“. Така Лилов определя атентатора Омар Матин.

Виктор Лилов споделя и призив от статия на „Гардиън“, която гласи, че „трябва да запомним, че не трябва да обвиняваме хората заради религия или политически идеологии, заради това, което е направил един човек“.



Кристиан Вигенин; Снимка: Капитал

Макар и накратко, бившият външен министър Кристиан Вигенин също изказа мнение в социалните мрежи. Той сподели новината за кървавия атентат в Орландо и риторично запита „Омразата ще затрие човечеството. Защо? На кого пречат тези хора?“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама