НАТО разполага многонационална бригада в Румъния

16:56, 14 юни 16 / Свят 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
НАТО планира „да разположи многонационална бригада в Румъния“, заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, след среща с министрите на отбраната на страните членки в Брюксел, предават световните агенции.

"Ние възнамеряваме да вземем решение за разширяване на нашето военно присъствие в региона на Черно море. Вече подсилихме своето въздушно патрулиране и ученията, и обсъждаме създаването в Румъния на щабни структури за разполагането на многонационална бригада на алианса", посочи генералният секретар.

Очаква се окончателното решение по този въпрос да бъде взето на срещата на върха на НАТО във Варшава на 8-9 юли. Столтенберг каза още, че на срещата ще бъде приета обща позиция за отправяне на силен сигнал към Русия, че всички членове и съюзници на Алианса ще бъдат защитени и ще се приемат съответните практически мерки. Столтенберг подчерта, че НАТО не търси конфронтация с Русия и целта е изграждането на по-конструктивни отношения, поради което ще бъдат оставени отворени каналите за политически диалог с Москва.

По време на срещата в Брюксел министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че България е готова да участва с 400 бойци в сухопътната бригада на НАТО, цитиран от БНР. "Обсъдихме въпроси, свързани със сигурността на Югоизточна Европа, включително и разполагането на една рота на територията на Румъния. Към момента евентуално ние бихме могли да участваме с приблизително около 400 човека в обучение и общи тренировки на ротационен принцип. Ние се убедихме заедно с румънския колега, че е необходимо по-осезаемо присъствие от страна на НАТО в региона на Черно море. Имаме обща концепция и вероятно ще поставим този въпрос на срещата на върха във Варшава съвместно", обясни Ненчев в рамките на министерската среща на Алианса в Брюксел, където той проведе разговор с румънския си колега Михнеа Моток.

В понеделник сверноатлантическия алианс обяви плановете си да изпращане на четири многонационални батальона в балтийските страни и Полша, за да бъде засилена отбраната им срещу Русия. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама