"Биволъ": Порожанов крие "къщи за тъщи" за над 114 млн. лв.

17:05, 14 юни 16 / Политика 25 418 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръководителят на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов прикрива информация за част от къщите за гости, които са се построили с пари от Европа. Това твърди в свое разследване специализираният сайт „Биволъ“. Повод за разследването им стана обявяването на пълния списък на подобни къщи, разпространен от ДФЗ.

Почти половината къщи за гости, построени с европейски пари, липсват в официалната информация на Държавен Фонд "Земеделие". Те са концентрирани основно в смесените райони и не могат да бъдат открити в справките за разплатени проекти. Разследването на "Биволъ" обаче стигна до тях и установи собствениците на 287 „тайни“ къщи. Още 95 остават тайна за обществото.

Пред месец ДФЗ публикува неясен списък с къщи за гости финансирани с европари. До този ход се стигна след изказване на министъра на земеделието Десислава Танева, че по новия програмен период няма да бъдат финансирани толкова щедро къщите за гости. Списъкът обаче не съдържа имена на бенефициентите и сумите, които са получили.

От "Биволъ" са поискали тази информация по Закона за достъпа до обществената информация и са получили отговор, че тя вече е предоставена на сайта на ДФЗ в два файла: „Списък с изградените къщи за гости по мерки 311 и 312 от ПРСР за периода 2007-2013 г.“ и „Одобрени проекти по ПРСР 2007-2013 г. към 31.12.2015„.

Според отговора, подписан от Румен Порожанов, там „може да бъде намерена горепосочената информация по всички мерки от ПРСР за цитирания програмен период, включително и за финансирането по м. 311 и м.312 къщи за гости.“ Последното твърдение обаче се оказа невярно.

Цялото разследване на "Биволъ" можете да прочетете ТУК. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама