Експерти съветват: Левите нямат шанс, но да търсят устат кандидат-президент

17:11, 14 юни 16 / Политика 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако Бойко Борисов се кандидатира за президент, номинация на левицата няма никакъв шанс, но трябва да търси такъв човек, който поне да може да надприказва премиера; Корнелия Нинова е силна кандидатура, най-подходяща да се изправи срещу Борисов, но няма да спечели; Обща кандидатура между БСП и АБВ би била по-успешна, отколкото двете партии да извадят отделни кандидати. Такива мнения се чуха по време на дискусия „Лявото отвъд етикета“ на социолози и политолози, организирана от фондация „Фридрих Еберт“.

Социологът Васил Тончев („Сова Харис“) посочи, че Борисов, ако не се кандидатира сам, ще заложи на някой послушко, за да не се повтори случилото се с Росен Плевнелиев, който се разграничи от ГЕРБ. Той прогнозира, че това може да са столичният кмет Йорданка Фандъкова, вътрешният министър Румяна Бъчварова и др.

Според него Корнелия Нинова е силна кандидатура, но е ход в погрешната посока, защото би привлякла само твърдия електорат на БСП.

Политологът проф. Антоний Тодоров изтъкна, че евентуален съюз на вота с „Атака“ ще бъде евтаназия за левицата. Според него не е добре и кандидатът да идва от шоубизнеса, той трябва да е проевропейска кандидатура, и то позната, защото налагането на ново име би било скъпоструваща рекламна кампания без особени изгледи за успех. Именно по неговите думи Борисов като кандидат би бил недостижим за БСП, но трябва да се търси човек, който може да го надприказва.

Андрей Бунджулов, който беше и съветник на Георги Първанов като президент, посочи, че ако няма обединена кандидатура на левицата, тя може и да не стигне дори до балотаж.

"Левицата и центърът са в цайтнот. Не трябва да се закъснява с кандидата", призова пък Първанов, който лично присъства на дискусията. Според него номинацията трябва да е на интелектуалец, но все пак трябва да е избираема личност. По думите му президентът не трябва да е ляв или десен, а социално ангажиран. Прогнозира предсрочни избори през пролетта на следващата година.

Малко по-късно след заседание на ръководството на БСП по темата се изказа и лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя благодари за високата оценка, че е би била най-подходящият кандидат за президентската битка срещу Бойко Борисов.

Обясни, че първата седмица на юли месец ще бъдат ясни резултатите от допитването сред членовете на БСП, които ще кажат дали искат партийна кандидатура за президент или обща с други леви партии. „Ще се съобразим с мнението на хората в партията“, посочи соцлидерът и допълни, че би било груба грешка президентската кампания да се позиционира в „за“ или „против“ Русия.

„Предлагам на всички колеги да излезем от сферата на приказките и да пристъпим към действия. Ако само се събираме и теоретизираме на някакви сбирки как трябва да правим общо ляво, то това не е достатъчно и няма да свърши работа“, заяви Корнелия Нинова. По думите й БСП е протегнало ръка за общи конкретни действия в лявата политика. „Ние предлагаме действия. Който е съгласен вляво да се присъедини към разкриването на истината за това управление, да заповяда“, каза още тя и допълни, че създаването на общо ляво става – с работа, а не с приказки.

Нинова призова партиите в парламента, които се определят като опозиция, да кажат готови ли са да си вдигнат ръката по законопроектите на БСП и да натиснат копчето. „Ще ни дадат ли подписи да сезираме Конституционния съд по закона за училищното образование, например?“, попита лидерът на БСП и заяви, че това е лява политика - да искаш да защитиш общинското и държавно образование.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама