Подписват договора за пречиствателната станция на Златните до месец

17:45, 14 юни 16 25 325 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Договорът с община Варна за финансиране на рехабилитация и модернизация на пречиствателната станция на Златни пясъци се очаква да бъде подписан до месец. Това каза също във Варна министърът на околната среда и водите Ивелина Василев. Това е един от т.нар. фазирани проекти по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ , който беше започнат в първия програмен период и ще бъде довършен със средства от новия. Министър Василева допълни, че вече е приключила оценката на проекта. Очаква се да се окомплектова документацията от страна на общината.

Министър Василева припомни, че чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) бяха осигурени средства за дълбоководно заустване на отпадъчните води от ПСОВ-Златни пясъци. В началото на година бяха отпуснати и 746 хил. лева на община Царево за изграждане на задържателен резервоар на пречиствателната станция в Лозенец. Инвестицията ще осигури чисто море през новия летен сезон.

През новия програмен период ще се финансират и проекти за изграждане на инсталации за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци. До края на година ще поканим общините да кандидатстват и за подобряване качеството на атмосферния въздух там, където има замърсяване с фини прахови части. Община Варна също може да участва с мерки за намаляване на запрашаването.

20 млн. лева са предвидени за превенция на риска от наводнения. Акцентът ще е върху екосистемите решения. За свлачищата бюджетът ще е 56 млн. лева. Предстои да се определят свлачищните райони, които ще бъдат укрепени. Със средствата ще се разпореждат общините и агенция „Пътна инфраструктура“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама