Школо в айтоско село е сред избраните за училища на бъдещето

17:52, 14 юни 16 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Основно училище „Светлина“ от айтоското село Тополица попадна сред 23-те финалисти в конкурса „Училища на бъдещето“. Те бяха наградени на 9 юни на официално събитие в София, съобщиха от Община Айтос. Всеки един от екипите на 23-те училища е индивидуално отличен на сцената. ОУ „Светлина“ е в категорията до 50 000 лв.

За финансиране по програмата на Фондация „Америка за България“ се бориха общо 270 училища в два кръга на класиране. Поради изключително високото качество на проектните идеи екипът на фондацията увеличи средствата в конкурса от първоначалните 2 000 000 лева на 2 600 000 лева. Финансирани са 23 училища спрямо първоначално плануваните 15.

Проектното предложение на училището в Тополица е на стойност 62 500 лв., от които 50 000 лв. се осигуряват от фондацията,  а останалата сума ще е финансовият принос на училището. Идеята на училищния екип е да се изгради „Дигитална зона“ с 4 сектора – „Математика и физика“, „Биология и химия“, „Родноезиково и чуждоезиково обучение“,  „История и география“, както  и „Творческа работилница за учители“ – място за подготовка на учителите за часовете в  Зоната. Дейностите по проекта включват промяна на физическата среда, технологичната среда и на начина на преподаване и учене. Цялото училищно пространство ще е така ситуирано, че всеки един учител да може умело да преплете традиционното с модерното обучение в иновативна и интерактивна образователна среда.

Въздействието на проекта ще е широко - ще повлияе не само развитието на учениците и тяхната мотивация за учене, но ще разшири и социалните им умения и активности, което ще им даде висок старт и възможност за успешна реализация в условията на 21 век. Учителите ще преминават през поредица от обучения за повишаване на квалификацията си, ще прилагат иновативни методи и ще работят за утвърждаване на нов модел на преподаване. Обучението ще постигне по-висока ефективност, пълноценност, мотивираност, нагледност и креативност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама