Преработен проект за паметник на Иван Пейчев в Шумен показаха Валери Колев и Валерий Желязков

17:52, 14 юни 16 / Култура 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изцяло преработен проект за паметник на поета Иван Пейчев представи творческият екип – арх. Валери Колев и художника Валерий Желязков. Това стана днес по време на обсъждане на проектите. Екипът на художника доц. Младен Младенов не присъства на срещата.

В обявения от Община Шумен конкурс за паметник на бележития български поет, роден в Шумен, участваха два колектива. На протеклите две обсъждания за избор на предложение обаче членовете на Инициативния комитет за отбелязване на 100-годишнината от рождението на Иван Пейчев поискаха творческите екипи да преработят предложенията си. Така се стигна до изцяло променената концепция на арх. Валери Колев и художника Валерий Желязков.

През април предложението е било одобрено и от дъщерята на поета Антоанета Пейчева.

Новата идея предвижда паметника да се състои от две части – изработени от патинирани стоманени листи. На вертикалният постамент ще се монтира барелеф с образа на Иван Пейчев. От едната страна ще има огънат стоманен лист, напомнящ корабно платно. Паметникът ще се постави в пространството определено от Община Шумен – тревната площ в страни от градската библиотека. Върху стоманата с бронзови букви ще бъдат изписани куплети от най-емблематичните стихове на поета.

Предишната идея на творческият екип предвиждаше паметника да се постави на стъпалата към библиотеката. Това обаче бе в разрез с регламента на конкурса, а и не бе прието с одобрение от членовете на Инициативния комитет.

Утре предстои да се направи окончателният избор на предложение за паметник на Иван Пейчев в Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама