Джихадистът от Париж заснел убийството, предавал на живо във Фейсбук

18:18, 14 юни 16 / Свят 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Джихадистът Лароси Абала заснел убийството на френския полицай и приятелката му в дома им в парижкото предградие Манявил и излъчвал на живо видеото във социалната мрежа Фейсбук. С видеото на двойното убийство, което разтърси света, 25-годишния ислямист показвал съпричастност към групировката „Ислямска държава“, разказа журналистът Давид Томсън който е успял да гледа видеото преди да бъде свалено, цитиран от „Паризиен“.

Нападателят публикувал видеоматериала във Фейсбук Лайв - услуга на социалната мрежа за излъчвания на живо, каза един от служителите.

В публикуваното в мрежата клипче се вижда, че в един момент мъжът се е поколебал какво да прави с 3-годишното дете на убитата двойка, което за щастие остана невредимо.

Профилът на нападателя във Фейсбук е блокиран.Видеото с нападението беше изтеглено от социалната мрежа 11 часа след като беше качено, уточнява „Паризиен“. То е било изгледано от 98 души, преди да бъде свалено от мрежата. Сред зрителите е бил и журналистът на френската телевизия Ер Еф и Давид Томсон, който дори качи снимки на жертвите.

Той разказва, че във видеото нападателят е бил много спокоен и усмихнат. Той казал: "Ще превърнем Евро 2016 в гробище", разказва Томсон.

Видеото е заснето в дома на жертвите на Лароси, който казва, че е убил полицай и жена му. После призовава да се атакуват полицаи, журналисти, публични фигури, надзиратели в затворите и рапъри.

Акаунтът на Лароси Абала е имал 160 последователи. Във видеото той се обръща към тях и към познати от групировката "Ислямска държава" с призив да публикуват изявление за поемане на отговорност за нападението, което той е извършил.Това обяснява и бързо разпространеното от близката до "Ислямска държава" агенция "Амак" изявление за поета отговорност от терористичната организация.

Давид Томсон разказва още, че убиецът е качил и снимки на жертвите си.

Във видеото са упоменати и десетина публични фигури, които трябва да бъдат нападнати. Това се потвърждава и от изявлението на главният прокурор на Париж Франсоа Моленс, който съобщи, че Абала е имал списък със жертви, сред които ВИП личности, полицаи и певци, които да убие.

25-годишния Лароси Абала е положил клетва пред „Ислямска държава“ преди три седмици, каза на пресконференция Франсоа Молинс.

По-рано днес беше съобщено, че във връзка със случая са задържани двама души, а Молинс потвърди, че като част от разследването е задържан и трети човек.

Източник във френската полиция съобщава, че наскоро Абала е бил поставен под наблюдение, а телефонът му е бил подслушван, но това не е дало никакъв резултат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама