Ясен Тодоров: Депутатите да внимават какво и как ще гласуват по съдебния закон

18:42, 14 юни 16 25 238 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Моят призив към депутатите от комсиията по правни въпроси и всички народни представители е много внимателно да преценяват какво и как ще гласуват, за да минат добрите текстове от проекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), а спорните да бъдат изяснени. Това каза членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) от прокурорската колегия Ясен Тодоров по bTV в коментар за решението на кадровия орган да гласува „не съгласува“ законопроектът за проемни в Закона за съдебната власт. По този начин кадровиците отхвърлиха изцяло промените, които имат за цел да продължат съдебната реформа.

Решението на ВСС доведе до остра реакция от правосъдния министър Екатерина Захариева, която го определи като абсурдно и нелепо, защото част от критиките са по текстове предложени точно от управляващия орган на съдебната власт. Тя призова ВСС да изпрати предложенията си, за да бъдат включени към проекта.

„Министерството на правосъдието доста (дълбока въздишка)…. , да не използвам някоя по-силна дума, се отнася към ВСС като не спазва законовата процедура в 14 – дневен срок ВСС да може да се запознае със законопроекта и да излезе със становище“, заяви Ясен Тодоров и допълни, че това е станало и при първата редакция на закона. Той каза още, че при обсъждането на вторите промени на извънредно заседание отново е имало малко дни за подготовка, а впоследствие забележките им не са били взети предвид.

Според Тодоров ВСС е подходил отговорно и е обсъдил крайния вариант на проекта, защото не е искал да възпрепятства влизането му за обсъждане в Министерски съвет и парламента, въпреки че кадровиците са имало малко време за подготовка. По думите му, протоколът от обсъждането е изпратен на Министерството на правосъдието, за да бъде включен към проекта.

„Не сме сложили пръчка в този законопроект“, категоричен е Ясен Тодоров, но допълни, че той крие повече опасности, отколкото решения.

Причините, заради които Ясен Тодоров е гласувал срещу промените в Закона за съдебната власт

Кадровикът посочи и причините, по които той е гласувал, че не съгласува законопроекта. Първата е начинът на сформиране и работа на Съвета за съдебна реформа, който обсъжда и подготвя промените. Тодоров се оплака, че Българската съдийска асоциация на Богдана Желявска, свързвана с главния прокурор Сотир Цацаров, не е била допусната до Съвета, а други по-малко организации са получили право на участие и глас. Преди няколко седмици правосъдният министър обясни, че това е станало, защото е бил изтърван срокът за подаване на заявление, като след това организацията все пак беше допусната до обсъжданията, но без право на глас.

Също така Тодоров се позова на изказване председателят на Съюза на юристите в България, според когото промени по текстове обсъждани и приети в Съвета за съдебна реформа не са намерили място в крайния вариант на проекта.

Екатерина Захариева даде обяснение на тези обвинения миналата седмица при среща с медиите, като каза, че е възможно да има пропуски, но работата по проекта продължава и те ще бъдат отбелязани в крайния му вариант. Тогава тя коментира отложената проверка на евроекспертите, която трябва да бъде извършена от прокуратурата и критиките на Инспектората към ВСС по закона.

Според него той посяга на независимостта на магистратите чрез новите правомощия на Инспектората към ВСС, които с промените на Конституцията от края на 2015 г. вече ще правят допълнително проверки за почтеност, за конфликт на интереси и за имуществото на магистратите.

„Българските магистрати ще бъдат подложени на всякакъв вид проверки от различни органи, дублиращи се, в момента няма други дръжавни служители, които да са подложени на такива проверки“, заяви той и допълни, че в проерките няма нищо лошо, но трябва да се извършват при определена процедура и обстоятелства неизяснени в законопроекта.

Другият пункт, който критикува Тодоров са промените за разширено самоуправление на магистратите. Той изрази опасения, че общите събрания на съдиите ще изземат функциите на административните ръководители.

Кадровикът се оплака и че не е включена идеята на Камарата на следователите, лично презентирата от него, завеждащите следствените отдели да се избират от ВСС и да носят отговорност като административни ръководители, за да се прекъсна връзката им с прокурорите. 

Припомняме, че промените в закона предвиждат и реформа в прокуратурата с цел тя да бъде децентрализирана и отчетна. Според голяма част от юристите това обаче няма да се случи.

Съдебната реформа

„Промяната трябва да е само в положителна посока, ако ще правим промяна“, така Ясен Тодоров коментира пък обвиненията, че ВСС спира съдебната реформа. Той изрази опасение и за избора на членове на ВСС, тъй като в законопроекта е отпаднала възможността за електронно гласуване на магистратите, което е отстъпление от предишната редакция на ЗСВ. В настоящия проект това ще става чрез бюлетини.

„Това означава, че с малък брой гласове ще могат да бъде избрани слеващите членове и така няма да се отрази точно волята на магистратите“, заяви Ясен Тодоров.

Кадровикът отговори и на обвиненията, че прокуратурата е строго централизирана. По думите му никой не е забранил на прокурорите да бъдат незвисими.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама