През първите четири месеца на годината в Разградско са регистрирани общо 166 пътни инцидента

18:50, 14 юни 16 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През първите четири месеца на годината на територията на област Разград са регистрирани общо 166 пътни инцидента. От тях 31 са тежки, при които са загинали трима граждани и са пострадали 36, съобщи днес Димитър Александров, временно изпълняващ длъжността началник на група в сектор „Пътна полиция” в Разград. За същия период на миналата година произшествията са били 126, от тях 28 тежки, с трима загинали и 38 ранени граждани.

Като основна причина за катастрофите в региона от Пътна полиция отчитат извършването на нарушения от страна на водачите. По тази причина през 2015 година са регистрирании 119 пътни инцидента, а през тази -  158, което е 97 процента от общия брой на всички ПТП. Други причини за настъпване на пътнотранспортни произшествия са нарушения от страна на пешеходците, неудовлетворителни пътни условия и др.

Най-често извършвани нарушения в региона от страна на водачите е движение с несъобразена скорост.  По тази причина от началото на годината са станали 63 катастрофи, при които са загинали двама и са ранени девет души. За същия период на миналата година са регистрирани 42 ПТП, с трима загинали и 14 ранени.  Заради отнемане на предимство в област Разград са настъпили 26 пътни произшествия с двама ранени при 32 инцидента с 15 ранени за миналата година. С по-малък травматизъм са неспазване на дистанция и др. нарушения, извършвани от водачите на моторни превозни средства.Не маловажно нарушение, при които настъпват пътни инциденти с тежки последствия е шофирането след употреба на алкохол и управление на превозно средство от неправоспособни водачи, каза още Александров. През отчетния период регистрираните катастрофи в региона, предизвикани от водачи след употреба на алкохол са 16. Три са пътните инциденти предизвикани от водачи, управлявали превозно средство под въздействието на упойващи вещества.

От началото на 2016 година до 30 април на територията на област Разград са регистрирани 31 тежки пътнотранспортни произшествия с участието на деца. През същия период на миналата година броят на катастрофите с участието на деца е 28. Регистрираните пътни инциденти през летните месеци на 2015 година – от началото на юни до края на септември са общо 176. От тях 55 са тежки с шестима загинали и 71 ранени. При настъпилите пътни инциденти са пострадали седем деца, а едно е загинало.

От утре започва традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Тя ще продължи до края на август, като акцията цели да се ограничат причините и условията за настъпване на пътнотранспортни произшествия с подрастващи по време на летните месеци и ограничаване броя на пътните инциденти от този вид.В дните до финала на учебната година са планирани заключителни беседи по пътна безопасност с учениците от прогимназиален и гимназиален курс. В беседите се акцентира на местата за игра, управлението на велосипед, както и на правилата за движение по пътищата на пешеходците и на поведението на пътниците в автомобилите. Задължително се разясняват административнонаказателната и наказателна отговорност по отношение управлението на моторни превозни средства от непълнолетни.

По време на беседите се обсъждат конкретни ситуации и пътни злополуки с деца, настъпили на обслужваната територия, дават се конкретни практически препоръки за безопасно поведение на пътя.Специализирани полицейски акции ще се проведат между 10 и 30 юни. Ще бъде засилен контролът на пътното движение в районите на учебните заведения в дните на официално закриване на учебната година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама