Идва времето на многоканалното банкиране, заяви Петър Андронов

21:01, 14 юни 16 25 234 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Технологиите променят всички области и няма как банките да останат незасегнати от това те засягат много сериозно банкирането и банкерите. Това каза председателят на Асоциацията на банките Петър Андронов по БНТ. 

Според Андронов настъпва времето на многоканалното банкиране, което позволява да получаваме информация по даден въпрос от различни канали – например, от кол центъра в банката, от служителя на гише или сайта на банката, и тази информация да бъде синхронизирана и хронологично развита.

"В Исландия например вече може да вземете ипотечен кредит от телефона. За тази цел обаче трябва да има публичен регистър на ипотеките, хората трябва да имат електронен подпис – у нас трябва да се случат много неща, за да стигнем до това ниво", заяви Андронов.

Според Андронов банките са най-силно защитените институции в момента. По думите му, за да бъде подобрена киберсигурността банки наемат хакери, които да пробват да разбият системите за сигурност на финансовите институции. Той обясни, че киберзащитата е най-важният панел от банките вече.

Оценката на качеството на активите на банките в България е към края си, скоро ще започнат стрес тестовете, заяви още Андронов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама