Изнасяме повече в ЕС, но за сметка на третите страни

23:00, 14 юни 16 / Политика 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През последните четири години нараства износът към ЕС, но за сметка на третите страни, съобщи председателят на Националния статистически институт (НСИ) Сергей Цветарски по време на конференция на тема „Made in Bulgaria – предимство или недостатък”.

За 2015 година все пак се отчита увеличен износ за Египет, Япония, Израел и Индонезия.

"Динамиката на износа на стоки от България бележи неотклонен ръст от 2009 г. насам, като през 2015 г. достига 5,2 % или 45,5 млрд. лева. Сред основните партньори са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция, Белгия. Те формират 69,1% от износа за страните-членки на ЕС", уточни Цветарски.

За 2015 година отчитаме най-висок ръст на износа в държави с по-малки икономики

За миналата година, в сравнение с 2014 година, отчитаме най-висок ръст на износа в държави с по-малки икономики, като Кипър, Люксембург, Словения, Чехия и Малта. По-малко изнасяме пък към Ирландия, Финландия, Естония, Белгия, Португалия и Латвия.

Цветарски добави още, че има трайна тенденция на ръст на износа през периода 2009 – 2015 г. в Италия, Литва, Холандия, Англия и Полша, както и към Индонезия и Израел. В Япония дори достига до 41,7%, сравнено с 2014 година. По думите му има спад в Сингапур, Руската Федерация, Обединени арабски емирства, Турция и Украйна.

Трите сектора, които осигуряват продукти за износ са: селско стопанство, индустрия и услуги. Значително по-малък се оказва делът на услугите. В сравнение с 2014 г. относителният дял на селското, горското и рибното стопанство намалява с 1% и вече е 7,4%.

Електрическата енергия е сред стоките с най-голям ръст

Според статистическите данни сред стоките с най-голям ръст е електрическата енергия, където за 2015 година се отчитат 30%. Спад обаче има при горивата.

Сергей Цветарски коментира и ролята на малките и средни предприятия в износа на България. По думите му 10,1% е делът от най-малките предприятия с до 9 души заети, където ръстът е от 3,2%.

При малките и средни предприятия с от 10 до 49 души има дял от 15,4% и ръст от 11,1%. За средните предприятия с от 50 до 249 заети, се увеличава износът с 12,1%, като техният дял е 19,9% от общия за страната. Така обобщено, те формират 45,4% от целия ни износ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама