Иван Петков: С бързи темпове общинското здравеопазване в Пловдив върви към "приключване"

07:12, 16 юни 16 / Политика 25 280 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"С бързи темпове общинското здравеопазване в Пловдив върви към "приключване". Под благовидния реформаторски предлог за преструктуриране и оптимизиране местната власт ликвидира лечебни заведение". Това коментира общинският съветник от БСП Иван Петков във връзка с днешната сесия на Общинския съвет в Пловдив, в чийто дневен ред са включени две точки, касаещи общинското здравеопазване.

"С една правна формулировка "вливане" практически се ликвидират дейностите и те няма да бъдат възстановени", твърди Петков. Той уточни, че за Белодробна болница това се прави без разрешението на здравния министър. Прехвърля се сградата на друго търговско дружеството - в случая МБАЛ "Св. Пантелеймон", без да са ясени целта и ефектът от това действие.

"Няма финансова обосновка. На никого не е ясно как сградата на Белодробна ще се стопанисва и какво ще се разполага в нея", допълни Иван Петков. По думите му управляващите посягат към лечебни заведения, които изпълняват социални функции.

Другият пример е предстоящото вливане на "Медико-техническата лаборатория I – Пловдив" ЕООД в "ДКЦ II - Пловдив" ЕООД. В лабораторията се изработват зъбни протези за социалнослаби граждани, като разходите се покриват от общински фонд. "За седем-осем години от стоматологичната услуга са се възползвали над 1000 пловдивчани в нужда", подчертава Петков.

Той е убеден, че с псевдореформата, мотивирана от вносителя с лошите финансови резултати на лабораторията, ще се спре тази социална дентална услуга. Според Петков причината за финансовите загуби на "Медико-техническата лаборатория I - Пловдив" ЕООД е лошият мениджмънт на сменения вече д-р Измирлиев. "За мен той беше назначен, за да фалира дружеството, после го освободиха, без да носи отговорност", коментира Петков. Той допуска определени "инвеститорски" интереси към лабораторията, разположена на централно и удобно място. Според него пловдивчани отново са свидетели на познатата схема да се назначават здравни мениджъри, чиято задача е фалиране, а не оздравяване на лечебни заведения.

"Ние от БСП ще гласуваме против двете точки. Не приемаме ликвидацията на общински здравни структури. Нашите съграждани трябва да знаят, че тази власт полага всички усилия да ограничи достъпа им до здравеопазване", твърди съветникът социалист.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама