Черноморски кметове връщат поляците в летните ни курорти

07:16, 16 юни 16 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Полските туристи имат готовност за масово завръщане по българското Черноморие. Това съобщи председателят на Асоциацията на българските черноморски общини инж. Атанас Стоилов след официална визита в Западно Варшавската област и серия срещи с управителя й Ян Жаклински и кметове от Мазовското воеводство, в което функционират седем общини с общо около 90 000 души население. „България е топ дестинация за полските граждани. Това лято те идват на малки групи за кратки семейни почивки в модерна България, която те практически не познават добре, но определено имат нагласата да подновят активно ваканциите си по българското Черноморие“, коментира инж. Атанас Стоилов.

Интерес към партньорство има и на ниво общински власти, обясни след визитата си инж. Стоилов. Кметовете на полските общини демонстрирали желание за побратимяване с наши морски общини за кандидатстване по общи проекти и интензивен културен, икономически и социален обмен. В резултат на интензивните разговори председателят на АБЧО, българските черноморски кметове и полските партньори са постигнали съгласие за подписване на серия споразумения за побратимявания.

В рамките на годината трябва да са факт споразумителните протоколи между полската община Изабелин и българската Долни Чифлик. В същия срок е предвидено да са финализирани и побратимяванията межу Каварна и полската Стара бабице, между Аврен и полската община Блони, между Кампинос и Бяла, както и между главния град на Западно Варшавската област Ожаров Мазовицки със Созопол.

До края на август полските кметове ще направят визити в харесаните за побратимяване български общини, за да могат преди края на 2016-а партньорствата да са финализирани, обясни председателят на АБЧО. Протокол за сътрудничество предстои да бъде подписан и между „Кампиновски парк народни“, най-големият природен парк край Варшава, и природен парк „Златни пясъци“, съобщи инж. Стоилов. „Впечатлен съм от балансираната политика в развитието на инфраструктурата в Полша. Там се инвестира паралелно в големите градове и съседните по-малки общини, за да няма контрасти и да се предлага качествена среда за инвеститорите в по-голям мащаб“, коментира още той след визитата си в Полша.

Новите партньори на българските черноморски общини изпратиха за България председателя на АБЧО с футболна топка-уникат, подписана лично от мегазвездата на полския футбол Роберт Левандовски, който е жител на Западна Варшавска област.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама