На о. Крит започва православният събор

07:27, 16 юни 16 / Свят 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В четвъртък на остров Крит започва Светият и Велик събор на Православната църква. Съборът, който се готви вече над половин век ще стане първото за повече от хилядолетие събиране на представители на православните църкви. Всеправославният събор започва днес и ще продължи до 27 юни.

В срещата ще участват митрополитите-представители на Вселенската патриаршия, на Йерусалимската патриаршия и на някои от автокефалните църкви – Кипърската, Гръцката и Албанската.

В сряда решение за участие взе Синодът на Сръбската православна църква, която ще изпрати делегация начело с патриарх Ириней. Миналата седмица СПЦ се обърна към главата на Константинополската православна църква, в която го уведоми, че „изпитва трудности“ относно участието във Всеправославния събор и че моли той да бъде отложен за известно време. Бе пожелано съборът в Крит да бъде разглеждан като предсъборно съвещание. Сръбският вестник съобщава, че по получената от него неофициална информация от Синода „СПЦ ще отправи своите забележки към събора, а ако те бъдат приети под внимание, ще бъде готова да отиде в Крит“.

Преди седмица участието си на срещата потвърди Светият Синод на Румънската православна В понеделник Руската православна църква, предложи съборът да се проведе във втората половина на юни, същото мнение изрази и Грузинската православна църква. Според руския патриарх Кирил настоящият събор не е „вселенски“ защото „не е призован да решава вероучителни въпроси, да внесе нещо ново в литургичния живот на църквата и каноническия ѝ строй“. Преди това отказ от участието си в събора направиха и Българската православна църква и Антиохийската патриаршия. Според изразената отБПЦ позиция причината за решението да не участва в събора в Крит е неговото формализиране и липсата на възможност за диалог.

Украинският митрополит Онуфрий коментира в интервю на официялния сайт на Украинската църква, че в този състав с участието само на част от православните църкви съборът няма да е Свят и Велик, а по-скоро конференция и съответно решениято му няма да имат всеправославен характер. Женевският и Западно-Европейски архиепископ Михаил също се обяви срещу подготвянето на събора.

При пристигането си на о. Крит Вселенският патриах Вартоломей обяви, че тези, които няма да участват, ще понесат последиците от своето решение. „Радостта за историческото събитие е помрачена от решението на някои църкви да не дойдат на Светия и Велик Събор, решение, последиците от което ще бъдат само за тях. ... Надявам се тези Църкви да преосмислят решението си и да дойдат в Крит, така че те също да имат радостта да се насладят на гостоприемството на критяни. ... Благодаря ви за посрещането и пожелавам да имаме незабравими дни", казва Вартоломей.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама