Депутатите решават за създаването на агенция за електронно управление

07:28, 16 юни 16 / Политика 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите ще решат окончателно за създаването на Държавна агенция „Електронно управление“. Текстът е заложен в промените на Закона за електронното управление, които ще бъдат подложени на второ гласуване по време на днешното пленарно заседание.

Новата държавна агенция ще бъде създадена на базата на дирекция „Електронно управление“ на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“. Тя ще провежда държавната политика в областта на електронното управление, електронните удостоверителни услуги, електронната идентификация, мрежовата и информационната сигурност в администрациите, инфраструктурата за пространствена информация.

Държавната агенция ще има функции и по разработване, налагане и контрол на нормативни актове, политики, правила и добри практики, координация на секторни политики, както и по поддържане на централизирани регистри и системи за нуждите на електронното управление.

Председателят й ще се назначава от Министерски съвет, като мандатът му ще е за 5 години. Кандидатите за длъжността трябва да имат висше образование степен „Магистър“ и да са с опит минимум 5 години в координирането на проекти в сферата на информационните технологии или електронното управление.

Освен агенцията, ще бъде създадено и Държавно предприятие „Единен системен оператор“ (ДП „ЕСО”). То ще осъществява дейност по: разработка и интеграция на електронни услуги в областта на електронното управление, информационните и комуникационните технологии; делегирано управление на междуведомствени проекти; защита на информационната сигурност на приложните системи и електронните услуги; поддръжка и системна администрация на бази данни, информационни системи, услуги и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама