Започва лутането с документите на седмокласниците

08:14, 16 юни 16 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако седмокласникът във вашето семейство е прескочил успешно т.нар малки матури, не мислете, че най-трудното по пътя към желаната гимназия е минало. Предстои ви лутането с подаването на документите.

И тук е първата бариера – какви са документите – на сайта на образователното министерство списъкът не може да се намери. Трябва непременно да сте запознати, че информацията се публикува на страницата на регионалните инспекторати, в случая на София-град.

Само от там можете да изтеглите и заявлението за кандидатстване, което да попълните предварително. Необходими са ви още копие от удостоверението за завършен 7 клас, като се представя и оригиналът за сверяване, както и служебната бележка с оценките от изпитите. Ако кандидатствате в професионална гимназия или профил „Изкуства“ ви трябва и копие на медицинско свидетелство.

И така – имате всички документи, следва въпросът къде да ги подадете. За целта трябва да се запознаете със списъка на училищата-гнезда, където това става (виж прикачения файл). Родители непрекъснато питат в училищата кое е тяхното гнездо, или търсят по район – няма нужда – можете да отидете във всяко едно от посочените. Уточнението отново е публикувано на сайта на РИО-София, но се открива трудно. Там е и списъкът.

Подаването на документите приключва на 21 юни. Първото класиране излиза до 27 юни включително. Тези срокове обаче можете да видите само на страницата на МОН. От 28 до 30 е записването от първо класиране. Второто е до 4 юли, а записването между 5 и 7 юли. Трето класиране: документи се подават от 11 до 13 юли, а записването е на 18 и 19 юли.

Ако има незаети места, с решение на директора на съответното училище те се попълват до 5 септември.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама