Плажът Карадере на един подпис от застрояване

08:31, 16 юни 16 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерство на регионалното развитие и благоустройството предвижда да разреши застрояването на един от последните неурбанизирани плажове по Черноморието - Карадере, като одобри заданието за нов общ устройствен план на община Бяла. За това алармират от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. В петък от 8,30 ч. е предвиден и протест пред министерството.

„Управляващите обещаха, че последните незастроени плажове като Иракли, Карадере и Корал ще са „плажове за природосъобразен туризъм“. Вместо да последва предложенията на гражданите за създаването на Зона В и забрана на строителството на 1 км зад плажовете за застрояване, правителството е тръгнало към окончателното унищожаване на плажовете по следната схема:

Държавата разделя на части плажовете като Карадере, Иракли и Корал, слага ново име на по-голямата част от тях и оставя незастроено само малко парче от плажовете, на принципа „И вълкът сит, и агнето цяло“, предупреждават природозащитниците.

Според тях така е станало вече на Иракли, където част от плажа е обявена, че се казва „Вая“ и там вече има чадъри и шезлонги за 36 лева на ден. През изминалия уикенд природозащитници почистиха за 14-и пореден път целия плаж Иракли.

Коалицията „За да остане природа в България“ предупреждава, че регионалното министерство очевидно няма никакво намерение да ревизира заданието за нов общ устройствен план на община Бяла. В него влизат като заварено положение всички незаконни устройствени планове, приети от общината без екологична оценка, и така се осигурява вече законното застрояване на цялата територия от Бяла до Шкорпиловци.

Всеки момент министър Лиляна Павлова може да подпише заповедта за одобряване на заданието и пускане на конкурса за изпълнител на новия общ устройствен план. „На един подпис разстояние сме от това да узаконят беззаконието и да застроят Карадере“, предупреждават природозащитниците в поканата за протеста на https://www.facebook.com/groups/karadere.save/

 

В коалицията „За да остане природа в България“ членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология - 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация „Биоразнообразие“, Екологично сдружение „За Земята“, Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега“, Сдружение „Агролинк“, Сдружение „Байкария“, Сдружение „Белият бряг“, Сдружение за дива природа - БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем“, СНЦ „Зелени Балкани“, Сдружение „Природен Фонд“, клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски“, Софийско гражданско сдружение „Щастливеца“, гражданска група „Да спасим Иракли“, „Граждани за Рила“ и WWF Дунавско-Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама