Запечатват обектите по Южното Черноморие без фискални устройства

09:43, 16 юни 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Търговските обекти, работещи без фискални устройства, ще бъдат запечатвани, мярката ще се прилага и при повторно установено нарушение - неиздаване на касова бележка. Спрямо нарушаващите данъчните закони, освен издаването на актове и наказателни постановления, ще се предприемат и ревизионни действия. Те ще бъдат насочени не само към дружествата, но и към техните собственици, които ще бъдат проверявани и за съответствие между доходи и имущество.  Това съобщиха от териториалната дирекция на НАП Бургас във връзка със започналия засилен контрол по спазване на данъчно-осигурителното законодателство по време на активния летен туристически сезон.

Всяка трета проверка завършва с установено нарушение като двете най-често срещани са именно разлики в касовите наличности и неиздаване  на фискален бон. Разликата в касовата наличност на практика означава двойно счетоводство, коментираха от приходното ведомство в морския град.

От НАП Бургас отчитат и увеличаване на сигналите от граждани за обекти, в които не се издават редовно фискални бонове.

„Насърчаваме обществото към подобна чувствителност и реакция, това означава и повишена данъчна култура. Целта на засиления контрол по спазване на данъчно-осигурителното законодателство е в посока максимално изсветляване на сектора и облагане на реалните приходите с дължимите данъци и осигуровки. Коректните фирми и данъчно задължени лица могат да очакват от нас коректност, но ще бъдем безкомпромисни към нарушителите на данъчните закони и укриващите умишлено данъци”, коментира по повод засиления данъчен контрол по Южното Черноморие териториалният директор на НАП Бургас Татяна Кънчева.

От началото на годината данъчните в Бургас са извършили над 1500 оперативни проверки като са съставени повече от 300 акта за нарушения. Много от високооборотните заведения по Черноморските курорти вече са поставени в режим на непрекъснато наблюдение посредством дистанционната връзка на касовите апарати със софтуера на НАП, поясниха още от приходното ведомство в Бургас.

Припомняме, че скоро при проверки в курорта Слънчев бряг и град Несебър, извършени от екипи на НАП Бургас, от търговци на едро и дребно бяха иззети 21 компютърни конфигурации със софтуер за манипулиране на оборотите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама