Община Русе ще придобие сградния фонд на две гимназии след преобразуването им в общински

09:48, 16 юни 16 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В общинска администрация е постъпило писмо от Зам.-министъра на земеделието и храните, с предложение за стартиране на процедура по чл.54 от ЗДС за безвъзмездно прехвърляне в собственост на Община Русе на предоставените им за управление имоти на Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“ – Русе и Професионална гимназия по селско стопанство „Ангел Кънчев“ – Образцов чифлик.

В тази връзка Общински съвет - Русе гласува искане за придобиване на тези имоти.

Касае се за четири поземлени имота, и множество построени върху тях сгради, сред които селскостопански, учебни, жилищни, складови и други. 

Придобиването е свързано с преобразуването на двете училища от държавни в общински, съгласно разпоредбите на Закона за предучилищно и училищно образование, считано от 01.08.2016 год. При създалата се ситуация училищата ще са на общинско финансиране, а собствеността на сградния фонд – държавна, което ще е законова пречка за извършване на разходи за поддръжка от страна на Община Русе.

В тази връзка придобивайки собствеността върху имотите, Община Русе ще има законовото основание за предприемане на целесъобразни действия за тяхното нормално стопанисване, бе посочено в мотивите към предложението. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама