Според ВСС делата се бавят заради експертизи и свидетели

10:25, 16 юни 16 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неизготвяне на експертизи и необходимост от разпит на свидетели. Това са преобладаващата част от причините за отлагане на наказателните дела. Това сочи сравнителен анализ за забавата на производствата в съдебната фаза, изготвен от Висшия съдебен съвет и приет на днешното заседание, съобщава "Правен свят".

Соня Найденова припомни, че предишният анализ е бил направен през 2013 г. Както тогава, така и сега причините да отлагане на делата не са се променили, каза още тя. Повече подробности за това какво още е показал тазгодишният анализ, Найденова не посочи.

Същевременно днес ВСС промени срока, в който органите на съдебната власт трябва да подават информация до съвета за организацията на работата по делата с особен обществен интерес и Механизма за постоянния контрол и отчетност на движението им. През 2008 г. предишният състав на ВСС реши тази информация да постъпва всеки месец.

Днес единодушно бе мнението това да става на всеки шест месеца. Мотивът на вносителя – комисията "Международна дейност", бе, че така или иначе в Закона за съдебната власт е посочено, че в края на всяко шестмесечие подготвя и предоставя на ИВСС и на министъра на правосъдието обобщена информация за образуването, движението и приключването на делата, както и за окончателно отменените актове от по-горните инстанции.

И друго решение от днес – до юли АйТи комисията на съвета трябва да изготви правила за избор на членове на Висшия съдебен съвет. Преди това проектът на тези правила ще бъде обсъден както по колегии, така и с прокурорите и съдиите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама