Плажът Карадере на един подпис от застрояване, алармират природозащитници

10:29, 16 юни 16 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въпреки че държавата обеща да запази Иракли, Карадере и Корал като “плажове за природосъобразен туризъм”, заплахата за застрояване на Карадере е само на един подпис, алармират природозащитниците от “За да остане природа в България”.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се готви да одобри заданието за нов устройствен план на община Бяла, с което ще се разреши застрояването на един от последните неуранизирани плажове по Черноморието.

Затова природозащитниците готвят протест пред сградата на министерството утре от 8.30 ч. сутринта.

“Вместо да последват предложенията на гражданите за тяхното реално запазване чрез създаването на зона "В", която да е 1 километър непосредствено зад трите плажа и в нея също да се забранят всички дейности, свързани със строителство, правителството е тръгнало към окончателното унищожаване на плажовете по следната схема:

Държавата разделя на части плажовете като Карадере, Иракли и Корал, слага ново име на по-голямата част от тях и оставя незастроено само малко парче от плажовете, на принципа „И вълкът сит, и агнето цяло”, предупреждават природозащитниците.

И припомнят, че това вече е станало на Иракли, където част от плажа е обявена, че се казва „Вая“ и там вече има чадъри и шезлонги за 36 лева на ден

Коалицията „За да остане природа в България” предупреждава, че регионалното министерство очевидно няма никакво намерение да ревизира заданието за нов общ устройствен план на община Бяла. В него влизат като заварено положение всички незаконни устройствени планове, приети от общината без екологична оценка, и така се осигурява вече законното застрояване на цялата територия от Бяла до Шкорпиловци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама