Борисов: Не искам война в Черно море, искам мир и любов (обновена)

10:57, 16 юни 16 / Политика 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Не искам война в Черно море. Не трябва да се дислоцират военни части по Черноморието, кораби и самолетоносачи, още повече по време на туристическия сезон. Това коментира премиерът Бойко Борисов по време на форума “Кохезионната политка на ЕС - ориентация към резултати” във връзка с информацията, че Турция спира споразумението за реадмисия на бежанци заради отказа на България да участва в черноморска коалиция срещу Русия за възпиране на евентуален конфликт.

“Ако (министърът на отбраната Николай) Ненчев и (министърът на външните работи Даниел) Митов са поемали някакви ангажименти за общи действия в Черно море с Румъния и Украйна, ще имат проблем с мен. Ще ги пратя тях на корабите да воюват”, отсече Борисо и допълни, че президентството не може да поема ангажименти, могат да говорят, но той не се бърка в тяхната работа. 

"Много добре знаете моята позиция, за това че Путин и Ердоган за една нощ "Южен поток" го прекръстиха на "Турски поток", натовска Турция, и нито един мой съсед или колега не се обади в моя защита, когато президентът Путин ми размаха в присъствието на президента Ердоган и каза, че България е загубила всичко. И когато трябваше да отстоим националните си интереси - и за "Бургас-Александруполис", и за "Южен поток", и за АЕЦ "Белене", ние бяхме повече от твърди и няма други такива в Европа", каза още пермиера.

Борисов обясни, че исторически няма как България да бъде нападната от страна на Русия и е убеден, че нямат такива идеи. "Те имат друг вид, тип действия на териотирията на България и те са преди всичко икономически, включително и срещу мен", допълни той и коментира, че надълго и нашироко е обяснил на румънския премиер и президент историческите ни корени и позиции към Русия и допълни, че България е най-лоялният член на НАТО и ЕС.

Мир и любов искам да има в Черно море

"Аз искам в Черно море да виждам платноходи, яхти, туристи, мир и любов. Не искам по курортите ми да се разхождат военни фрегати напред и назад. С такъв зор и толкова инвестиции направиха и частният капитал, и България в тези курорти", надява се Борисов. Той допълни, че няма нищо против румънците да дойдат на полигона в Шабла за учения, но другото, което иска Румъния е "пряко отиване към военен конфликт".

Борисов разказа как е разговарял с канцлера на Германия Ангела Меркел, като и двамата смятали, че хората като че ли са забравили какво е да има война. "Когато така дрънкат оръжия, айде, когато е по-далече иди-дойди, но това на Бургас да дислоцираме военни фрегати, самолетоносачи, или на Варна, по време на курортния сезон, това минава границата", категоричен е премиерът и допълни, че Русия много ще я заболи, ако България направи това.

"Ако народът мисли друго, ще ме свали и ще дойде някой по-военнолюбив и ще отиде да се бие", завърши Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама