Янка Такева: Учителите, завършващи Шуменския университет, не знаят български

11:24, 16 юни 16 25 1222 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Младите учители идват неподготвени в системата на образованието, а част от тях дори не знаят добре български. Тези констатации направи в Шумен синдикалният лидер на учителите Янка Такева. "Имаме претенции към 90% от учителите, които излизат от университетите, особено от Шуменския университет, където излизайки учителите не знаят български. По закон и по конституция официалният език, на който се държат матурите, е български. Не може да обясняваме българска история, география, литература на турски език", каза Янка Такева пред журналисти.

Тя добави, че висшите учебни заведения в цялата страна работят по стари програми за подготовка на учители и така кадрите, които излизат от тях не са подготвени за работа в школата.

Такева изрази тревогата на синдиката, че ВУЗ-овете не подготвят кадри за образователната система.

"Трябва нов стандарт за придобиване на педагогическа квалификация. Водих битка с ВУЗ-овете в страната, които подготвят учители, да променят учебните планове.

Всички те отказаха, в това число и Шуменският университет", коментира Такева и допълни, че програмите, които се ползват са от 1995 г.

Тя отбеляза, че липсва обучение по гражданско образование, работа в мултикултурна среда, чужд език и работа с компютър.

"Дълбоко убедена съм, че кадровото обезпечаване на системата не е добро. Не е направен разчет по какъв начин трябва да бъде направено това обезпечаване по региони", каза синдикалистът.

Тя обясни, че в големите центрове нямат проблем, но в региони като Шумен и малките населени места той съществува. Такева посочи, че вече се усеща липсата на преподаватели по математика, информационни технологии, чужди езици и начални учители.

Крайно време е Министерството на образованието да си отвори стратегията за развитието на педагогическите кадри, да обезпечи някои от мерките и да направи задълбочен анализ по региони, каза Такева.

Тя засегна и темата за колективния трудов договор, който предстои да бъде подписан след влизане в сила на новия закон за образование от 1 август.

На края на процедурата по подписване сме и се надявам най-късно в събота да бъде подписан, каза Такева и допълни, че са договорени добри параметри.



Синдикалният лидер е в Шумен, за участие в дискусия на тема „Към по-иновативно учебно съдържание в пограничните райони”. Във форума се включиха областният управител Донка Иванова, зам.-кметът по образованието Найден Косев, началникът на образователния инспекторат Светлана Милева и учители.

Янка Такева каза, че област Шумен е избрана от Синдиката на българските учители да участва в обсъждането на проблемите, свързани с гражданското образование, проблемите които стоят пред Европейския съюз, свързани с бежанската вълна и ролята на образованието, свързана с обучението на деца бежанци.

Тя обоснова този избор с това, че в региона има много мотивирани учители, които работят в мултикултурна среда. "Особено в регионите с такава среда е изключително важно застъпване на интердисциплинарното образование", отбеляза Янка Такева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама