Арбитражният съд реши: Плащаме 620 млн.евро за спирането на АЕЦ „Белене“

12:07, 16 юни 16 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Арбитражният съд към Международната търговска палата в Женева е отсъдил България да плати 620 млн. евро на „Атомстройекспорт“ заради спирането на проекта АЕЦ „Белене“, съобщава ТАСС, като се позовава на „Росатом“

Парите ще изплати НЕК.

Делото е от септември 2012 г., когато компанията "Атомстройекспорт" - дъщерно дружество на "Росатом", което се занимава със строителството на ядрени централи в чужбина, подаде иск срещу българската НЕК за 1 милиард евро за спирането на строителството на централата в Белене. Сумата на иска по-късно беше увеличена до 1.2 млрд.

Решението за спиране на изграждането на втората българска ядрена централа беше взето в края на март 2012 г. от първото правителство на премиера Бойко Борисов. По темата се състоя и първият референдум в демократичната история, организиран от БСП, който обаче не успя да преодолее прага да е валиден и така решението остана в ръцете на парламента. 

Строителството на втора атомна централа започва още преди 1989 г., но след промените е спряно. След 2000 г. започна рестарт на проекта. Търгът за строежа спечели "Атомстройекспорт", която предложи изграждането на два блока ВВЕР-1000 при базова цена за двата малко под 4 милиарда евро.

Проектът започва да буксува през 2009 г. Тогава се оттегли и инвеститорът RWE. Споровете през годините безопасна и рентабилна ли е АЕЦ Белене" така и не получиха еднозначен отговор.

Вижте как премиерът Бойко Борисов коментира информацията ТУК.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама